luni, septembrie 20, 2021

Cu toate că numărul de bolnavi de tuberculoză a fost în scădere în ultimii ani, consumatorii de droguri injectabile și tratamentele făcute după ureche ar putea da statisticile peste cap

În ciuda tratamentelor

gratuite, România rămâne țara europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză. Pe lângă forma clasică de boală, cea rezistentă la medicamente e din ce în ce mai răspândită. În plus, crește numărul cazurilor de TBC și printre tinerii care se droghează și au o viață dezorganizată, avertizează organizațiile neguvernamentale.
Boală activată pe fondul stresului de la job
Ștefan are doar 28 de ani și, în ciuda vârstei, a trecut printr-o experiență cruntă: TBC multi-drog-rezistentă. Este unul dintre cei 1.500 de români care a dezvoltat această formă de boală. „Nu știu de unde

am luat virusul. Știu doar că, pe fondul stresului de la job, s-a activat. Am fost tratat la Institutul de Pneumologie «Marius Nasta», iar efectele adverse au fost crunte”, își amintește tânărul, care a avut norocul ca, în cazul lui, pastilele să aibă efect. „Tratamentul gratuit oferit acum de statul român asigură șanse de 20% de vindecare, pe când pastilele date prin Fondul Global Anti-TBC au o eficiență de 80%”, susține tânărul. Marea problemă a multor români bolnavi este că nu urmează tratamentul până la capăt. „De curând, avem o asociație a bolnavilor prin care încercăm să îi sprijinim. Îi

sunăm să le oferim consiliere psihologică”, mai povestește Ștefan.
Oltenia, polul TBC
În aceste condiții, în statistici  sunt 34.000 de bolnavi de TBC, Oltenia având cei mai mulţi.
Cazurile de TBC au început să se înmulțească în țara noastră după 1985. În 2002, s-a ajuns la cel mai ridicat nivel, de 153,1 cazuri %ooo locuitori, iar din 2003 a fost înregistrată pentru prima dată o scădere a numărului de bolnavi.
Riscul adus de etnobotanicele injectabile
O nouă categorie de bolnavi au intrat recent în atenția medicilor. Un proiect desfășurat în cinci țări foste comuniste, printre care

România și Bulgaria, finanțat din fonduri europene, atenționează asupra pericolului pe care îl reprezintă TBC-ul transmis prin intermediul consumatorilor de droguri injectabile.
Prevalența HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a crescut alarmant în România, de la 1 la sută în 2008 la 53 la sută în 2012, potrivit unui studiu realizat în anul 2012 de Fundația Romanian Angel Appeal, în partenerat cu Agenția Națională Antidrog. Cauzele apariției epidemiei includ săderea drastică a finanțărilor internaționale pentru proiecte dedicate problemelor acestor grupuri vulnerabile, dar și creșterea

explozivă din ultimii ani a numărului de consumatori de etnobotanice, care presupun mai multe injectări pe zi decât în cazul altor droguri cu administrare intravenoasă, atenționează cei care au studiat fenomenul.
„Mai grav este că 12%ă dintre utilizatorii de droguri injectabile infectați cu HIV au fost diagnosticați cu tuberculoză (care se manifestă pe fondul imunității scăzute), ceea ce crește riscul răspândirii TBC la persoanele vulnerabile și, de aici, la populația generală”, au atenționat medici din cadrul Fundației Romanian Angel Appeal.
Cum se răspândește tuberculoza
TBC se răspândește de la om la om prin aer și este cauzată de un bacil care, de obicei, afectează plămânii, dar care poate afecta și alte părți ale corpului. Cel mai important și mai eficient mod de prevenire a răspândirii TBC este diagnosticarea cât mai rapidă a oamenilor care au această boală și asigurarea că aceștia urmează tratamentul corect și complet.
Atunci când un bolnav cu TBC tușește, strănută, scuipă sau râde, bacteriile TBC pot ajunge în aer. Aceste bacterii pot rămâne câtva timp în aer, mai ales într-un mediu închis. Alte persoane inhalează bacteriile și se pot îmbolnăvi de TBC. Oricine respiră același aer cu o persoană cu tuberculoză pulmonară activă este în pericol!
^ Care sunt simptomele
Dacă aveți oricare din simptomele care indică tuberculoza, consultați un medic:
l pierdere în greutate
l pierderea poftei de mâncare
l senzație de slăbiciune sau oboseală
l transpirație noaptea
l febră, frisoane
l tuse cu o durată mai mare de trei săptămâni
l eliminarea de sânge prin tuse
^ Diabeticii, persoanele slabe sau
alcoolice au risc mai mare să ia boala
Deși oricine poate contracta tuberculpza, unii oameni sunt într-un pericol mai mare decât alții. Printre aceștia
se află:
l Persoanele apropiate de cineva cu tuberculoză
l Persoanele care au avut TBC în trecut
l Cei care consumă alcool
l Persoanele care consumă droguri, mai ales droguri injectabile
l Cei cu un sistem imunitar slăbit, inclusiv oamenii cu oricare din aceste boli:
l Infecție cu HIV (virusul care cauzează SIDA)
l Diabet
l Insuficiență renală acută
l Greutate scăzută
l Tratament medical de tipul chimioterapiei, corticosteroizilor sau terapiei imunosupresive
^ Tratamentul este gratuit
și trebuie urmat cel puțin șase luni
În cele mai multe cazuri, TBC este curabilă, mai ales dacă tratamentul începe devreme, iar medicamentele pentru TBC sunt luate în totalitate.
Tratamentul este de obicei o combinație de antibiotice speciale și durează cel puțin șase luni.
l Tratamentul pentru TBC este gratuit pentru toți!
l Dacă TBC nu este tratată corespunzător, poate cauza moartea!

Ultimele stiri