Sari la conținut

EURO 2020 – contribuie sau nu la răspândirea coronavirusului? Datele publicate de Federația Română de Footbal. Cu ce acuzații vine Germania?

la răspândirea coronavirusului

Măsurile anti-COVID-19 luate la Bucureşti pentru desfăşurarea meciurilor de pe Arena Naţională au asigurat un eveniment în totală siguranţă pentru spectatori, jucători şi staff-uri, anunţă frf.ro.

La finalul partidelor de pe Arena Națională nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19. Iată câteva cifre relevante care dau dimensiunea eforturilor de organizare depuse de UEFA, FRF și Primăria Capitalei:

  • Toți spectatorii verificați – peste 52.000
  • Peste 11.000 de teste rapide pentru spectatori
  • Peste 1000 de teste rapide pentru staff
  • 1300 persoane din staff vaccinate (dintr-un total de 2400)
  • Rata de vaccinare a spectatorilor la meciul din optimi – 78%

Grupul de lucru pentru măsuri anti-COVID-19 a fost coordonat de Răzvan Mitroi, manager din partea FRF. Alte date relevante din perspectiva medicală a EURO 2020 la București au fost sintetizate de Ofițerul Medical al turneului, Dr. Mihai Meiu, totodată și șef al Departamentului Medical al FRF:

  • 48 de cadre medicale au fost prezente la antrenamentele echipelor de la București și la partidele de la Arena Națională (alte 72 de persoane au fost în permanență pregătite de intervenție)
  • 20 de voluntari cu pregătire medicală, majoritatea medici, au fost implicați în organizarea turneului în Capitală
  • 54 de intervenții medicale au avut loc cu ocazia meciurilor (niciuna dintre acestea nu a fost asociată cu COVID-19), două cazuri au avut nevoie de spitalizare
  • 42 de intervenții medicale în afara zilelor de meci
  • 6 investigații RMN pentru jucătorii echipelor participante
  • 1 spital mobil pentru urgențe a fost amenajat în incinta complexului cu ocazia meciurilor
  • 0 cazuri de accidentări grave ale jucătorilor/arbitrilor implicați în meciurile de la București
  • 0 cazuri de pacienți în stare gravă cu ocazia participării la turneu
  • 0 cazuri pozitive COVID-19 în rândul tuturor participanților la eveniment

Impactul EURO2020 în Europa

Europa s-a bucurat timp de 10 săptămâni de o scădere a tendinței infectărilor, iar în prezent un nou val este inevitabil dacă fanii fotbalului, dar și populația, în general,  lasă garda jos, a declarat la Copenhaga ofițerul de urgență al OMS, Catherine Smallwood.

„Trebuie să privim mult dincolo de stadioane în sine”, a declarat Smallwood reporterilor.

„Trebuie să ne uităm la modul în care ajung oamenii acolo. Călătoresc aceștia în convoiuri aglomerate de autobuze? Și când părăsesc stadioanele, merg în baruri și pub-uri aglomerate pentru a viziona meciurile?

Aceste evenimente au determinat răspândirea virusului”, a spus ea.

Cu restricțiile COVID-19 care variază de la o țară la alta, dimensiunile mulțimii au variat de la complet pline, cum ar fi 60.000 în Budapesta, până la capacitatea de 25-45% în alte locuri unde au fost adesea în jur de 10-15.000 de spectatori.

UEFA a declarat că este pe deplin aliniată la orientările autorităților locale din domeniul sănătății din fiecare locație.

„Deciziile finale în ceea ce privește numărul de fani care participă la meciuri și cerințele de intrare în oricare dintre țările gazdă și stadioanele gazdă intră în responsabilitatea autorităților locale competente, iar UEFA respectă cu strictețe astfel de măsuri”, se arată într-un comunicat al forului sportiv european.

Însă ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a declarat că poziția UEFA este „complet iresponsabilă”.

„Nu pot explica de ce UEFA nu este sensibilă … Bănuiesc că se datorează comercialismului”, a declarat el într-o conferință de presă.

Seehofer a declarat că un meci cu 60.000 de spectatori (precum cele de pe Puskas Arena din Ungaria, dar și mulțimile care se vor aduna la semifinalele și finala) de pe stadionul Wembley din Londra va aduce inevitabil răspândirea COVID-19.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel