Sari la conținut

Europa gerontocrată? OMS face apel la îmbunătăţirea măsurilor pentru asigurarea unei bătrâneţi sănătoase

obiceiuri sănătoase
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În 2024, în Europa vor fi mai multe persoane cu vârsta peste 65 de ani decât persoane cu vârsta sub 15 ani, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), făcând apel la îmbunătăţirea măsurilor pentru asigurarea unei bătrâneţi sănătoase.

„Până în 2024, se estimează că populaţia persoanelor cu vârsta peste 65 de ani va fi mai numeroasă decât cea a persoanelor cu vârsta sub 15 ani în regiunea Europa a OMS”, a precizat organizaţia într-un comunicat.

La nivel mondial, această răsturnare de situaţie ar urma să aibă loc 60 de ani mai târziu, în jurul anului 2064, potrivit proiecţiilor institutului Our World in Data, informează AFP, conform Agerpres.

„Această tendinţă este sinonimă cu noi provocări sociale, economice şi sanitare”, a subliniat filiala europeană a organizaţiei sanitare care reuneşte 53 de ţări, dintre care unele situate în Asia Centrală. În Europa, creşterea speranţei de viaţă este adesea sinonimă cu o sănătate precară.

Ce drepturi are o badantă în Italia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru a atenua impactul îmbătrânirii populaţiei, OMS solicită autorităţilor să ia măsuri pentru „a permite persoanelor în vârstă să îşi menţină şi să îşi îmbunătăţească sănătatea fizică şi mintală, independenţa, bunăstarea socială şi calitatea vieţii”.

Printre măsurile recomandate se evidenţiază un regim alimentar echilibrat şi o activitate fizică de cel puţin 150 de minute pe săptămână. „Chiar şi o activitate fizică mai intensă poate reduce riscul de mortalitate din toate cauzele cu 35%”, a precizat OMS.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: