Sari la conținut

Europa în ALERTĂ din cauza invaziei țânțarilor. Dr. Adrian Marinescu: „Atenţie la aceste simptome”

Malaria poate determina oboseală severă și slăbiciune generală.
Sursa foto: PEXELS
Malaria este o boală infecțioasă cauzată de paraziții protozoari.

Europa a înregistrat aproape la fel de multe cazuri de dengue capturate la nivel local în 2022 cât a înregistrat în ultimii 11 ani, arată noile cifre ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Au fost 71 de cazuri de boală – care provoacă în general febră și dureri musculare, dar poate fi mai severă și chiar uneori fatală – anul trecut, în principal în Franța. Între 2010 și 2021, au fost 74 de cazuri.

Agenția de sănătate a avertizat, într-o conferință de presă de joi, că există un risc tot mai mare de apariție a unui număr de boli transmise de țânțari în regiunea europeană, inclusiv dengue, zika, chikungunya și virusul West Nile, legate de schimbarea climatului și de răspândirea țânțarilor purtători de viruși.

„Dacă acest lucru continuă, ne putem aștepta să vedem mai multe cazuri și posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya și febra West Nile”, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC. „Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităților de control al populațiilor de țânțari, îmbunătățirea supravegherii și aplicarea măsurilor de protecție personală.”

Agenția a spus că specia de țânțar Aedes albopictus, care răspândește chikungunya și dengue, se deplasează mai spre nord și vest în Europa. Aedes aegypti, care răspândește boli precum dengue, febră galbenă și chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut și ar putea face progrese suplimentare, se arată în comunicat.

În timp ce ratele unor boli transmise de țânțari în Europa nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut ușor, cum ar fi malaria și zika, alții au înregistrat o creștere „uimitoare”, în special dengue, a spus ECDC.

Statistici privind  infecția cu virusul West Nile

Conform informării CDC Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, la 31 mai 2023 Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și țările învecinate cu UE au raportat 1939 de cazuri umane dobândite la nivel local de infecție cu virusul West Nile, inclusiv 104 decese, asta în 2022. Acesta este cel mai mare număr raportat de cazuri la nivel local de la cel mai înalt an epidemic din 200.

Ei bine, Italia este pe primul loc cu 723 de cazuri, Grecia pe locul doi 283. România pe locul 47, urmată de Germania și Ungaria.

Vorbim acum și de decese, pentru că au fost raportate în Italia 51 de decese. România, este în top trei și la numărul de cazuri confirmate și la numărul de decese.

  • Grecia 33 de decese
  • Din nou România cu 5 decese
  • Ungaria trei decese.

În acest context, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu a oferit câteva sfaturi pentru a ne proteja sănătatea.

„Înainte de toate că infecția cu West Nile într-adevăr poate să pună probleme. Face parte dintre bolile exotice care în ultima vreme, pentru că sunt și schimbările climatice, ar putea să înseamnă mai multe cazuri. Exact ce se întâmplă și acum.

Vă aduc aminte că în 1996 am avut chiar epidemie de West Nile în România și a fost o situație complicată. E adevărat că de atunci există o supraveghere foarte clară pentru cazurile de meningită acută. Ce putem face în plan concret, concret? Bine, în primul rând, autoritățile ar trebui să ne ajute cu niște metode de concertate care chiar să ne scape de țânțari.

Metode de protecție la nivel individual

La nivel individual, ar trebui să ne protejăm fie folosind spray-uri, fie folosi în diverse substanțe, dar totuși e destul de complicat și în momentul în care se întâmplă să fie un țânțar care să transmită, cred că cel mai bun lucru este să ne adresăm medicului atunci când există o simptomatologie care ar putea să ne aducă cu gândul la o meningită.

Sigur, înainte de toate, cred că noi nu trebuie să intrăm în panică, pentru că cele mai multe dintre cazurile de infecție cu West Nile, dacă e să se întâmple, înseamnă forme ușoare. Practic, sub 1% dintre cei care vor face infecții ajung să facă, de exemplu, meningită sau meningoencefalita.

Simptome care trebuie să trimită la medic

În momentul în care starea generală se modifică brusc, cu durere importantă de cap, cu febră, în momentul în care avem vărsături care nu pot fi controlate și lucrurile se întâmplă într-un interval destul de scurt, plus faptul că ne supără lumina, sunt semnele că ar putea să intre în discuție și o meningită.

Dacă vorbim de meningite și vorbim de sezonul cald, ar trebui să ajungem la medic și ar trebui să fie intervenție rapidă, pentru că în unele cazuri poate fi vorba și de un West Nile”, a spus dr. Adrian Marinescu Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, la Antena 3 CNN.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel