Sari la conținut

Evaluare și Bacalaureat 2024. Schimbări importante anunțate de Ligia Deca pentru elevi

Ligia Deca, Ministrul Învățământului
Ligia Deca, Ministrul Învățământului
Ligia Deca, Ministrul Învățământului

Într-o declarație exclusivă pentru Romania TV, Ligia Deca, Ministrul Educaţiei,  a adus în atenție unele anunțuri esențiale pentru elevi, precum și modificări semnificative care vor avea loc începând cu anul 2024 în ceea ce privește procesul de Evaluare și Bacalaureat.

Mai multă claritate în procesul de Evaluare

Unul dintre punctele cheie aduse în discuție de Ligia Deca se referă la îmbunătățirea procesului de evaluare pentru elevi. Astfel, se vor implementa măsuri menite să ofere mai multă claritate cu privire la criteriile de evaluare, asigurându-se că fiecare elev înțelege cu exactitate ce se așteaptă de la el în cadrul examenelor.

Bacalaureat 2024: Schimbări în Structura Evaluării

Anunțul a inclus și modificări semnificative pentru examenul de Bacalaureat din 2024. Ligia Deca a subliniat că structura evaluării va suferi ajustări esențiale. Aceste schimbări au fost concepute pentru a evalua mai precis nivelul de pregătire al elevilor și pentru a adapta procesul de examinare la cerințele educaționale actuale.

„In primul rând aș vrea să asigur toți elevii că modalitatea de desfășurare a examenelor naționale, evaluarea națională și bacul rămâne aceeași. Pentru clasa a 8-a, evaluarea națională începe pe 25 iunie, pentru clasa a 12-a, probele scrise încep pe 1 iulie. mai mult, anul acesta vom avea simulările puțin mai devreme cu adaptarea programei după care se vor desfășura simulările tocmai pentru a avea mai mult timp de recuperare. In funcție de rezultatul simulării, să se poata organiza la școală sesiuni de consolidare, de recuperare, astfel încât rezultatele de la evaluare să fie unele bune pentru toți copiii. Astfel simulările pentru clasa a 8-a încep în 5 februarie și pentru clasa a 12-a, ele vor începe pe 4 martie. Evaluarea, atât la simulări, cât și la examene va fi digitalizată. Sesiunea de bac de toamnă din acest an s-a desfășurat cu evaluarea digitalizată asta înseamnă că toți profesorii corectori corectează într-o platformă și se reduce astfel riscul de punctaje greșite din cauza oboselii, încărcarea pentru acel barem, crește și ușurința. Deci, practic, extindem acest nou sistem modern, digitalizat” a spus Ligia Deca.

Oportunități de dezvoltare personală

Pe lângă aspectele tehnice ale evaluării, Ligia Deca a subliniat și importanța dezvoltării personale a elevilor. Noile măsuri vor încuraja elevii să-și dezvolte abilități precum gândirea critică, rezolvarea problemelor și comunicarea eficientă, pregătindu-i pentru provocările viitoare ale vieții academice și profesionale.

Implicarea părinților în procesul educațional

Un alt aspect adus în discuție a fost implicarea părinților în parcursul educațional al copiilor lor. Ligia Deca a subliniat necesitatea unei colaborări mai strânse între părinți și cadrele didactice pentru a sprijini dezvoltarea armonioasă a elevilor.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Evaluarea Națională 2024 începe în data de 25 iunie. Calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 14 iunie 2024. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 11 – 14 iunie. Primele rezultate s-ar afișa pe 3 iulie, iar cele finale, de după contestații, pe 9 iulie 2024.

 

Calendarul Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2024:

 •  11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
 • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
 • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
 • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
 • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
 • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
 • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
 • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
 • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Calendar Bacaluareat 2024

Înscrierea pentru sesiunea de vară se face în perioada 3 – 7 iunie 2024. În perioada 17-27 iunie 2024 are loc evaluarea competențelor, iar probele scrise se desfășoară între 1 și 5 iulie. Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 8 iulie.

În premieră, sau cel puțin pentru prima dată în istoria recentă, absolvenții de liceu au o zi liberă între proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie (pe 2 iulie), și proba la alegere în funcție de profil (pe 4 iulie), la sesiunea de vară. Calendarul anunțat inițial de Ministerul Educației ca proiect nu cuprindea ziua liberă. Aceasta a fost propusă de reprezentanții din Federația părinților.

Amintim că certificatele care pot fi echivalate cu probele de competențe lingvistice la examenul de Bacalaureat 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial, marți, 5 septembrie.

 • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
 • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
 • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

 

Anunțurile făcute de Ligia Deca deschid calea pentru o serie de schimbări importante în sistemul de învățământ, punând accentul pe transparență, adaptabilitate și dezvoltare personală. Elevii și părinții sunt așteptați să fie implicați activ în această tranziție, iar noul cadru evaluativ din 2024 promite să ofere o viziune mai cuprinzătoare asupra progresului școlar și a potențialului fiecărui elev.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel