Sari la conținut

Evoluția tulpinii britanice în România. Ce au descoperit experții și cât de periculoasă este?

Informații despre caracteristicile mutațiilor coronavirusului apar rapid. Oamenii de știință lucrează pentru a afla mai multe despre cât de ușor se răspândesc, dacă ar putea provoca boli mai severe și dacă vaccinurile autorizate în prezent vor proteja oamenii împotriva lor.

La 14 decembrie 2020, autoritățile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au raportat OMS că o nouă variantă SARS-CoV-2 a fost identificată prin secvențierea genomică virală. Această variantă este denumită SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (Variantă sub investigație, anul 2020, luna 12, varianta 01). Analiza inițială indică faptul că varianta se poate răspândi mai ușor între oameni. Investigațiile sunt în curs de desfășurare pentru a determina dacă această variantă este asociată cu orice modificare a severității simptomelor, a răspunsului anticorpilor sau a eficacității vaccinului.

Evoluția tulpinii britanice în România.

MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanică din 92 de probe noi secvențiate: Prevalența tulpinii britanice a crescut de 8 ori în mai puțin de 3 luni pe lotul nostru de studiu, acest indicatorar trebui să fie un semnal de alarmă în vederea creșteriicapacității de vaccinare

  • Echipa de cercetare a Grupului MedLife a secvențiat un nou lot de 92 de probe, toate fiind identificate cu tulpina britanică B.1.1.7.
  • Prevalența tulpinii britanice pe loturile MedLife a crescut de mai bine de 8 ori în mai puțin de trei luni, de la 12% la sfârșitul lunii ianuarie la 100% în prezent.
  • În urma analizării acestui lot, specialiștii nu au identificat și alte tulpini ale coronavirusului, precum cea braziliană sau sud-africană.
  • Conform datelor furnizare de INSP, numărul cazurilor de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 649, dintre care mai mult de jumătate (331) au fost identificate de cercetătorii MedLife.
  • MedLifea secvențiat până în prezent aproape 800 de probe, respectiv peste 75% din total probelor analizate la nivel național.

 București: 6 aprilie 2021: Specialiștii echipei de cercetare a Grupului MedLife anunță că un întreg lot de 92 de probe,analizat în această etapă a studiului de secvențiere, conține tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Probele au fost selectate în mod aleatoriu și potrivit raportului, provin din următoarele județe: București – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Brașov – 9 cazuri, Dâmbovița – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galați și Constanța – câte 3 cazuri, Argeș – 2 cazuri; Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomița și Sibiu câte un caz.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei nu au identificat pe lotul analizat prezența altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africană sau braziliană.

De la începutul pandemiei, MedLife a secvențiat în laboratoarele proprii aproape 800 de probe, identificând mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu tulpina britanică raportate la nivel național și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană.

În urmă cu mai puțin de trei luni anunțam identificarea primelor cazuri care conțineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, știind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecțiozitate, dar și de severitate. Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalența pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie și ajungând, în prezent, la 100%. Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauți, să respectăm cu strictețe măsurile de protecție, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Prevalența tulpinii britanice pe loturile analizate de echipa noastră de cercetarea ajuns la 100% într-un timp foarte scurt, în timp ce presiunea pe spitale a crescut, personalul medical este tot mai aproape de epuizare, iar campania de vaccinare și-a temperat ritmul. Încă de acum două luni atrăgeam atenția populației și autorităților asupra acestor riscuri. Oamenii trebuie să înțeleagă că, în acest moment, vaccinarea este singura soluție care ne poate scăpa de această pandemie, care va permite revenirea economică și reluarea unui ritm cât mai normal al vieții. Până la imunizarea în masă, măsurile de protecție nu pot fi diminuate.

Pe de altă parte, evoluția campaniei de vaccinare este una ceva mai lentă, suntem în continuare la o capacitate de sub 60.000 de vaccinuri efectuate zilnic. Autoritățile ar trebui să ia în vedere creșterea cât mai curând a capacității de vaccinare, astfel încât să ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate în fiecare zi pentru a putea preveni și alte valuri ale pandemiei. În paralel, este nevoie de un efort comun de informare și educare a populației cu privire la necesitatea vaccinării. Altfel, în scurt timp vom ajunge în situația în care vom avea stocuri de vaccin, dar nu vom avea persoane dornice să se imunizeze”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.

Pe bază de secvențiere, MedLife urmează să facă o evaluare a situației epidemiogiceîn țările aflate la graniță cu România. Republica Moldova, aflată în scenariu roșu, este prima pe listă

Reprezentanții MedLife au anunțat că vor continua programul de secvențiere pentru a monitoriza evoluția pandemiei la nivel național și pentru a anunța în timp util autoritățile în privința noilor tulpini apărute. Mai mult, compania a precizat că urmează să facă o evaluare a situației epidemiologice la nivel regional, prin secvențierea probelor provenite din țările vecine, pentru a identifica eventualele riscuri din zonele de tranzit.

În paralel cu monitorizarea pandemiei la nivel național, ne-am propus să luăm pulsul din punct de vedere epidemiologic în țările aflate la graniță cu România pentru a informa autoritățile în timp util asupra unor eventuale riscuri din zonele de tranzit. Primele probe pe care le-am dat deja în lucru sunt cele provenite din Republica Moldova. Dincolo de dorința de a amplifica eforturile și acțiunile de sprijin în lupta cu pandemia oferite Republicii Moldova de către autorităților române, ne propunem să oferim informații relevante cu privire la evoluția noilor tulpini la granița de est a României. Secvențierea probelor o vom realiza exclusiv din fonduri proprii fiind o continuare a demersului nostru social în scop de monitorizare a pandemiei,a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.