Sari la conținut

Excesul de vitamina D este mai periculos decât deficiența acesteia

Vitamina D
Foto: Karyna Panchenko/Unsplash

Excesul de vitamina D este mai periculos decât deficiența acesteia. Mulți oameni au decis că Vitamina D este un panaceu împotriva multor boli, iar un număr mare dintre ei îl iau frecvent, fără recomandarea unui specialist. Dar, potrivit medicilor, excesul de vitamina D este mai periculos decât deficiența acesteia, deoarece poate dăuna organismului.

Sarcina principală a vitaminei D

Sarcina principală a vitaminei D este absorbția de către organism a fosforului și calciului. În deficiența acestuia, schimbul de calciu este perturbat și procesele de trecere a calciului din oasele scheletice în fluxul sanguin încep să fie activate în organism, ceea ce duce în cele din urmă la osteoporoză.

În caz de deficiență, doza de vitamina D necesară organismului este calculată individual de către un specialist după efectuarea unor analize de laborator, spun experții. Și adaugă că în timpul tratamentului, indicatorii acestei substanțe trebuie ținuți sub control în mod constant. Pentru că și excesul este periculos.

Există diferite forme ale acestei vitamine, iar în forma sa naturală poate fi obținută din floarea soarelui sau lanolină. Sub această formă, substanța poate fi absorbită slab dacă, de exemplu, persoana are probleme cu drenarea bilei sau prezența pietrelor în vezica biliară.

Vitamina D este adesea asociată cu copilăria deoarece previne problemele cu rahitismul și închiderea fontanelelor. Dar este important și pentru adulți, deoarece deficiența cronică a acestei vitamine provoacă probleme grave de sănătate și crește semnificativ riscul de diabet zaharat, psoriazis, hipertensiune arterială, boli bronhopulmonare și inflamatorii autoimune, notează experții.

Mitul 1 – Este mai bine să obțineți această substanță într-un mod natural: pe plajă sau în solar, precum și cu mâncare.

La urma urmelor. Este aproape imposibil de realizat, mai ales în zonele mai reci și mai puțin însorite. În plus, cei mai mulți dintre noi petrec mult timp în birouri, plus ecologie proastă, smog, deșeuri.

Excesul de vitamina D este mai periculos decât deficiența acesteia. De asemenea, da, vara putem face plajă pe plajă, dar aplicarea de protecție solară, care este obligatorie din cauza riscului de melanom, împiedică pielea noastră să producă vitamina D din razele soarelui.

Aceasta vitamina este greu de obtinut si prin alimentatie, pentru a ajunge la nivelul cerut, va trebui sa mancam mult. Faceți calculul singur: doza zilnică a acestei vitamine este conținută în 4,5 kg de brânză, 2 kg de somon sau 100 de gălbenușuri de ou. Printre altele, unele produse interferează cu absorbția vitaminei D. Riscul de hipovitaminoză este cel mai puternic pentru iubitorii de sosuri grase, paste și dulciuri.

Mitul 2– Luați vitamina D doar când vine toamna, vara nu este necesar.

La urma urmelor. Doza nu depinde de sezon. Medicii îl numesc, referindu-se doar la nivelul inițial al acestei substanțe în organism, și nu din timpul din afară.

Mulți factori afectează nivelul de vitamina D: vârsta, bolile, caracteristicile metabolice. De aceea este obligatoriu să faci mai întâi cercetări, iar apoi să faci un pregătire.

După ce nivelul său este normalizat, este totuși recomandabil să o luați în continuare. Pentru a menține un nivel optim de vitamina D în sânge în valori de 30 ng/ml pentru adulți, este necesară o doză de 1500-2000 UI de preparat pe zi.
Nnou-născuții ar trebui să primească 500 UI pe zi, copiii de la o lună la un an – 1000 UI, iar copiii peste un an – 1000-1500 UI pe zi.

Totuși, potrivit endocrinologilor, doza optimă poate fi crescută de 2-3 ori pe zi atunci când este vorba de adulți și copii obezi; pentru pacienții care iau medicamente anticonvulsivante, glucocorticoizi, produse antifungice și, de asemenea, medicamente antiretrovirale (prescrise pentru infecții virale).

Mitul 3 – Vitamina D este necesară doar copiilor împotriva rahitismului și bătrânilor pentru osteoporoză. Nu este necesar ca cei tineri și sănătoși să ia preparate farmaceutice suplimentare pentru prevenire.

Vitamina D este necesară la orice vârstă

deficit vitamina d
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Concluzie: Vitamina D este necesară la orice vârstă și este benefică pentru întregul corp, nu doar pentru oase. În ultimii ani, s-a descoperit că o deficiență a acestei vitamine poate provoca multe boli.

Deficiența acestuia, de exemplu, presupune un risc crescut de cancer (de prostată, glande mamare, intestin, precum și leucemie și alte tipuri de oncologie), precum și un risc crescut de recidivă a cancerului.

Deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D este asociat cu frecvența bolilor mentale și infecțioase, inclusiv tuberculoza, bolile autoimune, cum ar fi scleroza multipla, diabetul de tip 1, colita ulcerativa etc.

Cu lipsa acestei substanțe, crește riscul de patologii cardiovasculare, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral, probleme ginecologice, cum ar fi endometrioza, fibrom uterin și altele, precum și obezitatea și sindromul metabolic. S-a dovedit că dacă iei zilnic 1200 mg de calciu și 800 UI de vitamina D, poți reduce riscul de a dezvolta una dintre bolile civilizației noastre – diabetul zaharat de tip 2 – cu până la 33%.

Această substanță este necesară oamenilor nu numai pe tot parcursul vieții, ci și înainte de naștere. S-a demonstrat că dacă există o lipsă de vitamina D la făt, există un risc mai mare de apariție a problemelor cu dezvoltarea psihică a copilului și a multor boli, precum cataracta congenitală și diabetul de tip 1, precum și alergia.

Și mai târziu, în decursul anilor, riscul bolii Alzheimer și a bolii Parkinson crește. Vitamina D protejează și împotriva îmbătrânirii deoarece, printre alte substanțe utile, ajută la creșterea telomerilor din ADN-ul nostru. Și cu cât sunt mai lungi, cu atât viața noastră este mai bună și de calitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel