Sari la conținut

EXCLUSIV | DAN MATEI AGATHON: România ar putea câștiga un miliard de euro pe an din TURISM BALNEAR. De ce preferăm să pierdem acești bani, de ce refuzăm să vindecăm bolnavi în ciuda resurselor GRATUITE…

EXCLUSIV | DAN MATEI AGATHON: România ar putea câștiga un miliard de euro pe an din TURISM BALNEAR. De ce preferăm să pierdem acești bani, de ce refuzăm să vindecăm bolnavi în ciuda resurselor GRATUITE…

 

După doi ani de pandemie și restricții, turismul balnear a început să-și revină treptat. Totuși, fără investiții și un mai mare interes din partea autorităților, turismul balnear nu reflectă adevărata sa valoare dacă ne gândim la resursele pe care ni le-a dat bunul Dumnezeu.

Deși ar putea fi o adevărată locomotivă a economiei românești, ca tot turismul de altfel, și turismul balnear este lăsat în coada listei. Ar trebui să fie prioritar, nu numai pentru banii aduși la bugetul de stat, dar și pentru bolile și afecțiunile ce pot fi tratate în stațiuni dezvoltate și unități echipate cu cele necesare.

Dumnezeu ne-a dat (RESURSE), dar nu ni le bagă și în traistă… Trebuie să facem și noi ceva.

E drept că în toamna anului trecut, guvernul a actualizat Masterplanul investițiilor în turism, adăugând ca prioritară dezvoltarea turismului balnear și a domeniului schiabil. Și totuși…, de câte ori a fost trecut pe hârtie și n-am văzut nimic concret…? Și n-ar fi singurul exemplu!

„România pierde anual câte un miliard de euro, bani ce ar putea veni la bugetul de stat doar din turism balnear. Cu o strategie coerentă, cu o reinvestire a profitului, România ar ajunge repede pe harta celor mai importante destinații pentru acest turism balnear și nu numai.

Gândiți-vă că cei care vin în România să se trateze de diferite afecțiuni vor spune mai departe celor de acasă, vor face fotografii, vor posta pe rețelele de socializare, se vor lăuda cu ce au văzut ei în România…

Și astfel, vor atrage alți turiști pe termen mediu și lung. Și nu numai pentru turism balnear. România este plină de atracții turistice. Avem, practic, oferte pentru toate categoriile de persoane, pentru toate vârstele, gusturile, buzunarele.

Avem tradiții, avem mâncare tradițională, avem vinuri bune, avem peisaje, avem clădiri istorice, avem

ISTORIE și toate acestea pot fi promovate și vândute sub diverse forme turiștilor”, a declarat în exclusivitate pentru Doctorul Zilei, Dan Matei Agathon, vicepreședinte și purtător de cuvânt al Alianței Confederațiilor Patronale  (ACPR).

De altfel, fostul ministru al Turismului cunoaște foarte bine situația și are imaginea de ansamblu pentru că își amintește perfect de câte „ziduri” s-a lovit ori de câte ori a vrut să facă ceva, să construiască un brand, să vândă România ca destinație turistică și celor mai exigenți turiști. Resurse avem și am avut, slavă Domnului! Totuși, trebuie și investiții făcute cu cap!

„Este nevoie de cel puțin 10 miliarde de euro investiți în turism și ar trebui cât mai repede, dacă vrem să facem ceva! Putem transforma turismul într-o locomotivă pentru întreaga economie; statul ar putea da niște compensații pentru cei din această industrie. Dar nu sub formă de împrumuturi, ci plăți directe.

Dacă cei din turism sunt ajutați, merg mai departe și industriile conexe – transporturi, agroalimentară etc. Iar banii se vor întoarce tot în economie“, ne-a mai declarat Dan Matei Agathon.

Măsuri urgente cere și Asociația Stațiunilor Balneare, dar…

De asemenea, președintele Asociației Stațiunilor Balneare, Gheorghe Baciu, primar al stațiunii Slănic Moldova din județul Bacău a vorbit recent la Radio România Actualități despre măsurile necesare dezvoltării turismului balnear.

Cele 34 de stațiuni balneare pe care le reprezintă asociația au nevoie de sprijin pentru a se dezvolta și consideră necesare câteva măsuri urgente, pe care le solicită guvernului.

„Una dintre propuneri este să se facă demersurile necesare pentru ca pe directiva europeană de mobilitate a pacientului să putem aduce în România pacienți, nu neapărat cronici, din alte țări.

Spre exemplu, românii noștri plecați în Italia, în Franța, în străinătate la muncă, care au acolo contracte de muncă și plătesc asigurări de sănătate, să-și poată face recuperarea medicală în România, iar decontarea cheltuielii aferente să fie făcută de către casa de asigurări de sănătate din țara respectivă, ceea ce ar însemna implicit un export de servicii medicale.

Un alt proiect al nostru este ca imediat să se ridice plafonul pus de casele de asigurări de sănătate la bazele de tratament, în așa fel încât orice turist care vine într-o stațiune balneară sau locuitorul de acolo să poate veni cu cardul de sănătate și să-și facă recuperarea medicală”, a mai spus Baciu la RRA.

Surse foto: Captură video Pro Sport

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel