Sari la conținut

Exercițiu PRACTIC pentru depășirea rușinii. Psihoterapeut. „În acel moment vine și eliberarea și vindecarea”

Exercițiu PRACTIC pentru depășirea rușinii. Psihoterapeut. „În acel moment vine și eliberarea și vindecarea”.

Exercițiu PRACTIC pentru depășirea rușinii

Acest exerci’iu a fost propus de psihoterapeutul Beatrice Enăchescu, în cadrul emisiunii DocPlay, pe contul de YouTube Doctorul Zilei.

  • Identificați în trecutul îndepărtat sau mai apropiat, dar cu precădere, dacă s-ar putea, în copilărie, o întâmplare prin care ați trăit o emoție foarte intensă de rușine.
  • După ce ați identificat acea întâmplare, închideți ochii și mergeți cu ochii minții în acea imagine în care vă puteți vedea ca și copil.
  • Practic, adultul de astăzi se duce în trecut, unde se întâlnește cu copilul interior, cu acel copil care a trăit o emoție atât de intensă de rușine.
  • Aș vrea să vă uitați la acest copil. La voi, în trecut.
  • Oferiți-i acestui copil iubire, blândețe, afecțiune, susținere și acceptare.
  • Spuneți-i că-i înțelegeți emoția prin care a trecut atunci și că înțelegeți că e foarte posibil să nu se fi ridicat la așteptările lui sau a celorlalți.
  • Și, cu toate acestea, îl iubiți. Pentru că este un copil atât de frumos. Un copil atât de puternic și curajos care a învățat atât de multe lucruri.
  • Aș vrea să-i mai spuneți acestui copil să se ierte pe sine. Să se ierte că poate nu a reacționat în maniera cea mai potrivită, pentru că nu a știut să facă altceva mai bun pentru acel moment.
  • Aș vrea să-i mai spuneți acestui copil să ierte ți pe cel sau cea care i-a provocat acea suferință. Și să se întoarcă către acea persoană și să-i spună că o iartă. Ca un act de curaj și de putere.
  • Să-i mai spună că-i mulțumește, pentru că din această experiență, iată, el a învățat acum să devină mai curajos. Acum a învățat să devină mai curajos, spunându-i că o/îl iartă, că-l înțelege și că-i mulțumește.

Exercițiu PRACTIC pentru depășirea rușinii

  • Adultul de astăzi se poate întoarce către acea persoană care i-a provocat suferința, să-i spună câteva lucruri pe care le simte, că ar fi potrivite. Cu blândețe.
  • Și apoi, întorceți-vă către copilul curajos. Punți-i mâna pe inimă. Ți spuneți-i că acolo, în inima lui, este un diamant extraordinar, care-i oferă foarte multă putere. Și strălucește în mii și mii de nestemate.
  • Mai spuneți-i acestui copil că vă veți întoarce la el de fiecare dată când are nevoie de voi. Și că-l iubiți și-l purtați în inima voastră.
  • Luați-vă la revedere de la acest copil frumos și curajos. Și, încet-încet, întorceți-vă în prezent, AICI și ACUM, în ritmul vostru.

Psihoteraput. „Aveți curajul să vă duceți acolo unde acolo unde doare mai tare”

„Vreau să atrag atenția și ceea ce am vrut să punctez în acest exercițiu, este aceea că a te duce EFECTIV în acele momente și întâmplări în care copilul a trăit acele emoții. Să înțeleagă și să elibereze acea rușine. Să înțeleagă că adultul de astăzi îl înțelege și îl integrează. Îl susține. Îi oferă necondiționat iubirea, afecțiunea, grija și acceptarea, validarea.

Dacă ați fost atenți, există o eliberare. Și atunci, pur și simplu, lucrurile se schimbă. Și de fiecare dată când identificăm o astfel de întâmplare, mergem și o lucrăm așa”, a ținut să precizeze psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.

Nu este rău să acceptăm că am trăit o asemenea emoție. Important e să conștientizăm. Important este să ne dăm voie să fim puternici și curajoși.

„Trebuie să înțelegem că atâta timp cât rămânem în rușine, practic, ne auto-sabotăm. Pur și simplu nu ne dăm voie să creștem. Nu ne dăm voie să ne bucurăm de viață. Nu ne dăm voie să fim CU ADEVĂRAT noi. Și să nu uităm câtă putere și forță este în noi, începând cu acest copil interior pe care fiecare dintre noi îl avem. Aveți curajul să vă duceți acolo unde doare mai tare, pentru că în acel moment vine și eliberarea și vindecarea”, a mai spus Beatrice Enăchescu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: