Sari la conținut

Există o creștere cu 30% a cazurilor de infarct miocardic și insuficiență cardiacă în perioada post-Covid. Avertismentul experților!

Există o creștere cu 30% a cazurilor de infarct miocardic și insuficiență cardiacă în perioada post-Covid. Avertismentul experților!

Odată cu pandemia Covid a existat o creștere cu 25-30% a frecvenței atacurilor de cord și a insuficienței cardiace, au avertizat experții în sănătate. Potrivit cardiologilor, aceștia au observat o creștere semnificativă a cazurilor de infarct miocardic și insuficiență cardiacă în perioada post-Covid. Incidența a crescut cu peste un sfert în ultimul an.

Există o creștere cu 30% a cazurilor de infarct miocardic și insuficiență cardiacă în perioada post-Covid

„După pandemie, incidența atacurilor de cord și a insuficienței cardiace a crescut cu 25-30% la persoanele care s-au infectat cu Covid. Pacienții care au trebuit să fie spitalizați sau puși pe un ventilator din cauza Covid-19, sunt acum mult mai vulnerabili la complicații cardiace și vedem o creștere considerabilă a acestor cazuri”, a spus L.K. Jha, director asociat-cardiologie la Spitalul Sarvodaya, Faridabad, din India.

Potrivit medicilor, există două moduri prin care Covid-19 afectează inima.

„Prima este infecția directă a mușchiului inimii, din cauza căreia acesta se slăbește, ducând la insuficiență cardiacă. A doua este că după Covid-19, o formă ușoară a infecției persistă în organism timp de multe luni. Arterele rămân inflamate, ceea ce duce la tendința de coagulare în interiorul inimii. Acest lucru duce la atacuri de cord și alte complicații”, a subliniat Jha.

Avertismentul experților: Renunțați la exercițiile intense timp de cel puțin șase luni!

Multe incidente au ieșit la iveală în ultimele luni de infarct miocardic brusc la oameni, inclusiv la vedete, după ce au făcut exerciții fizice intense.

„În aceste cazuri, mușchiul inimii poate fi încă inflamat din cauza Long Covid, declanșând un atac de cord”, a spus el.

Medicul a mai spus că persoanele care au o formă severă de Covid-19 trebuie să ia măsuri de precauție. Potrivit expertului, este dificil de prezis probleme cardiace la pacienții recuperați cu Covid. Dar există teste de sânge care măsoară markeri inflamatori precum ESR și proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hs-CRP).

Aceste teste pot spune dacă există încă vreo formă de infecție în organism și cât de mare este riscul.

„Este recomandabil să nu faceți niciun exercițiu viguros în următoarele șase luni după ce ați luat o infecție cu Covid. Numai exercițiile ușoare, cum ar fi mersul rapid sau joggingul ușor, sunt în regulă. Nu adoptați în această perioadă exerciții de antrenament de forță, cum ar fi ridicarea greutăților sau banda de alergare extremă, deoarece dvs. inima poate fi încă slăbită”, a mai spus Jha.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel