Sari la conținut

Long Covid: Cheaguri de sânge și probleme ale vaselor de sânge printre efectele potențiale pe termen lung. La ce alte efecte să ne așteptăm?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Există o serie de semne posibile de Covid lung, iar unele complicații pot fi severe. ONS spune că aproximativ 1,3 milioane de oameni din Regatul Unit se confruntau cu simptome lungi de COVID din 6 decembrie 2021.

Clinica Mayo spune că simptomele COVID-19 pot persista uneori luni întregi. Acesta explică că virusul poate afecta plămânii, inima și creierul, ceea ce crește riscul de probleme de sănătate pe termen lung. Organizația spune că coronavirusul poate face ca celulele sanguine să se aglomereze și să formeze cheaguri.

Se afirmă: „În timp ce cheaguri mari pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, se crede că o mare parte din daunele inimii cauzate de COVID-19 provin din cheaguri foarte mici care blochează vasele de sânge mici (capilare) din mușchiul inimii.

„Alte părți ale corpului afectate de cheaguri de sânge includ plămânii, picioarele, ficatul și rinichii.

COVID-19 poate, de asemenea, să slăbească vasele de sânge și să le provoace scurgeri, ceea ce contribuie la probleme potențial de lungă durată cu ficatul și rinichii.”

John Hopkins Medicine explică că cheagurile de sânge pot provoca probleme, de la ușoare la grave care pun viața în pericol.

Se explică: „Dacă un cheag blochează fluxul de sânge într-o venă sau o arteră, țesutul hrănit în mod normal de acel vas de sânge poate fi privat de oxigen, iar celulele din acea zonă pot muri.”

NHS explică: „Pacienții cu infecție cu COVID-19 pot prezenta un risc crescut de apariție a unui cheag de sânge. Este posibil să vi se prescrie medicamente anticoagulante pentru a reduce riscul de a dezvolta un cheag de sânge. Un anticoagulant, cunoscut și sub denumirea de „diluant a sângelui”, crește timpul necesar sângelui pentru a coagula.”

NHS spune: „Cheagurile de sânge pot fi foarte grave și trebuie tratate rapid. Menținerea sănătoasă și activă poate ajuta la prevenirea acestora.”

Stop the Clot spune că există mai multe semne și simptome importante ale cheagurilor de sânge. Spune că dacă poți recunoaște aceste semne și simptome, îți poți salva viața sau viața unui prieten sau a unui membru al familiei.

Organizația spune că simptomele unui cheag de sânge în picior sau braț includ:

  • Umflătură
  • Durere sau sensibilitate care nu este cauzată de rănire
  • Piele caldă la atingere
  • Înroșirea sau decolorarea pielii.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel