Sari la conținut

Expert în sănătate publică: „Riscul de infectare este de peste 2 ori mai mare pentru această categorie de persoane!”

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, explică cu fiecare ocazie importanța campaniei de vaccinare, cu precădere acum, când varianta Delta se extinde cu repeziciune, iar valul 4 este pe cale să înceapă. Potrivit unor cadre medicale, dar și a cifrelor în creștere valul patru a început deja în România.

„Întrebare – dacă am avut deja infecția COVID-19, mai are sens să mă vaccinez? Răspuns – DA! Persoanele nevaccinate care au avut anterior infecția COVID-19 au un risc de reinfecție de 2,34 ori mai mare în comparație cu persoanele vaccinate”, a explicat Răzvan Cherecheș pe Facebook.

„Nivelul de anticorpi obținut prin vaccinare este chiar și de 10 ori mai mare decât cel obținut prin infectare”

„Vaccinurile dau niveluri de anticorpi chiar și de 10 ori mai mari, în comparație cu a celor care au trecut deja prin infecție + imunitatea naturală scade relativ repede la multe persoane. Persoanele care au trecut prin infecție și au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin cu ARN mesager au avut niveluri de anticorpi de 100 de ori mai mari”, a precizat Cherecheș.

Citeste si:

Mai mult, potrivit lui Răzvan Cherecheș, campania de imunizare este slabă, iar autoritățile se tem să ia măsuri care să-i favorizeze pe cei vaccinați.

„La toamnă, în momentul în care încep ploile de toamnă și frigul, vom intra în valul patru, care, din nefericire, va fi relativ amplu în România. Mai mic decât valul trei, pentru că avem deja un procent din populație vaccinat, dar vom avea iarăși o creștere a numerelor în secțiile ATI. Entuziasmul pentru vaccinare va scădea foarte mult pentru că, în momentul de față, nu există nicio modalitate de validare a faptului că te-ai vaccinat. Cei care nu s-au vaccinat spun <<ce sens are să mă vaccinez? Țara merge bine, ne relaxăm toți, nu mai e niciun motiv pentru care să mă vaccinez>>”, susține Răzvan Cherecheș.

Profesorul în sănătate publică Răzvan Cherecheș critică autoritățile pentru lipsa de curaj în a lua măsuri suplimentare special pentru persoanele vaccinate anti COVID.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.