Sari la conținut

Experţii au dat verdictul: O vitamină esenţială reduce riscul de a muri de cancer

vitamina
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vitamine pentru femei

Cercetări recente demonstrează că această vitamină este implicată nu numai în absorbția și utilizarea corectă a calciului, ci și în multe boli, cum sunt: astmul, cancerul, depresia, bolile cardiovasculare sau obezitatea.

Specialiştii susţin că efectele posibile ale administrării de suplimente de vitamina D în relația cu dezvoltarea sau prognosticul cancerului au fost deja investigate în numeroase studii. „Pe baza studiilor actuale, administrarea de suplimente de vitamina D3 probabil că nu protejează împotriva apariției cancerului, dar ar putea reduce probabilitatea de a muri de cancer.

Cu toate acestea, studiile anterioare privind mortalitatea cauzată de cancer au dat rezultate foarte diferite, iar noi am fost interesați de motivele acestui lucru.

Prin reevaluarea tuturor studiilor anterioare pe această temă, am vrut să contribuim la obținerea unor rezultate solide cu privire la această problemă, care este atât de relevantă pentru sănătatea populației”, a declarat Ben Schöttker, epidemiolog la Centrul German de Cercetare a Cancerului, potrivit antena3.ro.

14 studii cu aproape 105.000 de participanți

Pentru a investiga eficacitatea vitaminei D3 asupra ratei mortalității cauzate de cancer în rândul populației, Ben Schöttker și colegii săi au efectuat o analiză sistematică a literaturii de specialitate și au identificat 14 studii cu un total de aproape 105.000 de participanți.

Cercetătorii au luat în considerare doar studiile de cea mai înaltă calitate, ai căror participanți fuseseră repartizați aleatoriu în grupul celor care le-a fost administrat vitamina D3 sau în grupul placebo.

Atunci când toate cele 14 studii au fost grupate, nu au apărut rezultate semnificative din punct de vedere statistic.

Cu toate acestea, atunci când studiile au fost împărțite în funcție de faptul dacă vitamina D3 a fost administrată zilnic într-o doză mică sau în doze mai mari administrate la intervale mai mari, s-a observat o diferență importantă.

În cele patru studii cu doze mai mari și mai puțin frecvente, nu a existat niciun efect asupra mortalității prin cancer. În schimb, în rezumatul celor zece studii cu doze zilnice, cercetătorii au determinat o reducere semnificativă din punct de vedere statistic de doisprezece procente a mortalității prin cancer.

Rată de deces mai redusă cu 12%

„Am observat această reducere de 12 procente a ratei de deces cauzată de cancer după administrarea de vitamina D3 la persoanele cu și fără deficiență de vitamina D. Prin urmare, putem presupune că efectul este semnificativ mai mare în cazul persoanelor care au efectiv deficit de vitamina D”, spune Ben Schöttker.

El explică eficacitatea mai bună a dozelor zilnice de vitamina D3 prin biodisponibilitatea mai regulată a agentului activ, hormonul 1,25-dihidroxivitamina D, care este produs numai prin reacții ale vitaminei D în organism și care, probabil, poate inhiba creșterea tumorilor.

O analiză mai detaliată a studiilor cu aport zilnic de vitamina D3 a mai arătat că persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste au beneficiat cel mai mult de terapie. În plus, efectul a fost mai evident atunci când aportul de vitamina D a fost inițiat înainte de diagnosticul de cancer.

În cadrul studiilor, dozele zilnice mici au fost de 400 până la 4.000 UI pe zi, iar dozele mai mari administrate la intervale mai lungi au fost de 60.000 până la 120.000 UI o dată pe lună sau mai puțin.

Specialiştii recomandă profilaxia deficitului de vitamina D prin: expunerea la soare, suplimentarea cu vitamina D la indicaţiile medicului şi un aport normal de calciu. De asemenea, trebuie să se consume lapte și produse lactate, sucuri naturale, cereale, pește gras (somon, sardine, macrou), ciuperci şi ouă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: