Sari la conținut

Experţii au mai descoperit un beneficiu uimitor al ouălor

Ouăle conţin numeroase vitamine şi minerale, furnizează o cantitate mare de proteine, aminoacizi, vitamina A, acid folic, vitamina B6 , fier, calciu, fosfor si potasiu.

Recent, cercetătorii au descoperit că albuşul este la fel de eficient în reducerea tensiunii arteriale ca şi medicamentele.

43% dintre români suferă de hipertensiune arterială în diverse stadii şi în general, până la vârsta de 50 de ani, unul din 5 oameni dezvoltă această patologie.

De multe ori, hipertensiunea este o boală tăcută şi cu atât mai periculoasă, deoarece complicaţiile care apar sunt extreme de grave: infarct miocardic, accident vascular, fisurarea pereţilor aortei.

Oamenii de ştiinţă au constatat că o substanţă din albuş poate reduce tensiunea arterială, unul dintre principalii factori de risc ai bolilor cardiace. Ca urmare a acestei constatări, specialiştii cred că consumul de albuş de ou ajută la menţinerea tensiunii arteriale sub control. 

Ei au constatat că o peptidă din albuşul de ou, un fragment de proteină, poate încetini presiunea arterială la fel de eficient ca medicamentele prescrise în mod normal pentru acest tip de probleme. 

Echipa de oameni de ştiinţă de la Universitatea Jilin, China, au hrănit şoareci de laborator care aveau tensiunea arterială mare cu peptida RVPSL  şi au constatat că simptomele animalelor se diminuau. 

Acum, specialiştii speră să poată realiza aceste teste pe subiecţi umani. 

„Peptida din albuş poate fi utilă pentru prevenirea sau tratarea hipertensiunii. Rezultatele noastre susţin studii anterioare realizate pe această temă. Ele sunt suficient de promiţătoare încât să ne permită ca în viitor să cercetăm efectul albuşului de ou asupra sănătăţii umane”, a declarat dr. Zhipeng Yu, coordonatorul studiului .

Oamenii de ştiinţă susţin că peptida acţionează la fel ca inhibitorii de ACE (enzima Angiotensin Convertaza), precum Captoprilul. Ei sunt de părere că 50mg de peptidă RVPSL are efect similar cu 10mg de Captopril. Mai mult, se pare că efectele peptidei rămân aceleaşi chiar şi atunci când oul este gătit. 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel