marți, august 16, 2022

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost întrebat dacă i se pare normal ca accesul în restaurant să fie permis doar celor cu certificatul verde, în vreme ce în acea unitate există angajaţi care nu sunt vaccinaţi şi pot munci acolo fără să li se ceară niciun document.

„Nu este normal, vă dau dreptate, numai că sunt două chestii care reglementează, una este problema pe care o reglementăm pe acces, pe problemă de sănătate publică, cealaltă este pe raportul de muncă.

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Şi problema cu angajaţii are două soluţii, soluţia bunului-simţ, care înseamnă ca patronul restaurantului să se asigure că angajaţii lui cel puţin sunt testaţi şi a doua soluţie este soluţia prin lege care să impună aceste reguli, dar numai prin lege şi prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalităţi care implementează măsurile de sănătate publică generală.

Deci, problema raportului de muncă nu putem să o afectăm decât dacă va veni o lege care să aprobe acest lucru”, a explicat Raed Arafat miercuri seară.

Corina Macri preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii:  nu avem pârghilile legale să obligăm angajaţii  să se vaccineze

„Noi nu avem pârghilile legale să obligăm angajaţii şi am fi unicii din economie. Înţelegem dacă autorităţile ar decide acest lucru, să se aplice la nivel naţional, nu numai asupra industriei noastre, care şi aşa a fost hărţuită. Nu avem oameni, deci este imposibil ca noi să le impunem angajaţilor noştri, să decidă cum vor să trăiască mai departe.

Te-ar mai interesa: Previziuni apocaliptice: Vin extratereștii, iar pr...

Aproximativ 70% dintre angajaţii din HORECA sunt vaccinaţi

Este un nivel foarte bun în industria noastră. Majoritatea au înţeles şi mulţi vor să se şi protejeze, pentru că nu am ştiut cum sunt oaspeţii noştri. Sunt câteva persoane care şi-au exprimat acest refuz şi doresc să se testeze. Am acceptat varianta cu testarea pentru siguranţa noastră. Noi nu avem nicio pârghie de a decide aceste restrcţii, discriminări. Angajaţii nevaccinaţi sunt testaţi, poartă măşti.

Te-ar mai interesa: Test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă...

Pentru oaspeţi testele nu mai contează, dar pentru angajaţi da. Noi le cerem să fie testaţi ca să avem şi noi siguranţă. Cu cele rapide se testează la două zile, cu cele PCR la trei zile.Şi le plătesc ei”, a precizat Corina Macri preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private