Sari la conținut

Explozie de cazuri de rujeolă. Care sunt riscurile la adresa sănătății populației? Medic: ne lipsește educația sanitară și respectul față de colectivitate

rujeola
Sursa foto: freepik.com
avertizare asupra numarului scazut de vaccinari impotriva rujeole

Explozie de cazuri de rujeolă. Medicii sunt alarmați de numărul în creștere a cazurilor de rujeolă. În ultimele săptămâni, în țara noastră s-au înregistrat peste 800 de cazuri noi. Vaccinul este gratuit, dar este nevoie de creștere a gradului de conștientizare și de responsabilizare a populației, spune medicul Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, invitată la emisiunea „Serviciul de noapte”.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în data de 5 decembrie, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. Denumită și pojar în termeni populari, rujeola fusese eradicată prin vaccinare, dar acum a reapărut ca efect al scăderii numărului de copii vaccinați.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Medicul Ioana Stăncel: ar trebui să avem o responsabilitate individuală față de ceea ce ne oferă statul

Ioana Stăncel: Dacă avem din ce în ce mai multe persoane nevaccinate și scădem rata de vaccinare, rezervorul de viruşi și vectorii care pot transmite virusul către persoanele care nu pot fi vaccinate, pentru că au contraindicații sau care pot dezvolta forme foarte severe letale de boală este un risc mult mai mare și atunci există și o responsabilitate comunitară și, în condițiile sistemului nostru de asigurări sociale, cred că ar trebui să avem și o responsabilitate individuală față de ceea ce ne oferă statul.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Rujeola are un grad ridicat de contagiozitate

Medicii Spitalului de Pediatrie Ploiești atrag atenția părinților cu privire la gradul ridicat de contagiozitate a rujeolei pe fondul creșterii numărului de cazuri. Cel mai mic pacient care a fost internat la ATI a ajuns în insuficiență respiratorie, fiind transferat, după patru zile, la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești, anunță Observatorul Prahovean.

”Cel mai mic pacient pe care l-am avut noi a fost un bebeluș de 4 luni, care a stat în ATI patru zile, iar apoi a fost transferat la Spitalul Movila. Noi, la Pediatrie, nu avem izolatoare, boxe speciale pentru copiii care dezvoltă o astfel de boală. Suntem ca într-un cerc vicios acum. Copilul vine la noi, iar Movila nu mai primește fiindcă nu mai sunt locuri. Rămâne varianta Institutului Matei Balș, dar și acolo sunt asaltați, nu mai fac față numărului mare de cazuri”, a precizat managerul Spitalului de Pediatrie Ploiești, medicul Anca Miu.

Medic: ne lipsește educația sanitară și respectul față de colectivitate

Principala cauză pentru care ne confruntăm, după ani de zile, cu o explozie ca cazurilor de rujeolă, o reprezintă, din spusele medicilor ploieșteni, faptul că cei mici nu mai sunt vaccinați.

”La fel, sunt foarte multe mame nevaccinate, neimunizate, care transmit copiilor boala. Ne lipsește și educația sanitară, respectul față de ceea ce înseamnă colectivitate. Un copil diagnosticat cu rujeolă trebuie ținut izolat la domiciliu, nu expus prin mall-uri sau parcuri”, spune medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel