Sari la conținut

Rafila dă asigurări că vaccinul anti HPV are foarte puţine reacţii adverse

HPV
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul anti-HPV

Vaccinul anti HPV este unul dintre cele mai bune, rezistente, cu foarte puţine reacţii adverse, a dat asigurări ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la un eveniment prilejuit de lansarea acţiunii de vaccinare HPV.

El a amintit că în România vaccinarea anti HPV a fost un mare eşec, mortalitatea din ţara noastră cauzată de cancerul de col uterin fiind încă foarte ridicată – circa 1.700 de femei în fiecare an pierzând lupta cu această boală.

„Începând cu anul 2008 în România s-a introdus vaccinarea anti HPV şi care la acea dată a fost un mare eşec. Doar 2,6 % din fetele eligibile au fost vaccinate complet, cu trei doze de vaccin. Statul român a făcut atunci un efort important – s-au achiziţionat 330.000 de doze de vaccin.

Până la urmă campania a eşuat şi a trebuit să lucrăm foarte serios la înlăturarea daunelor şi la schimbarea mentalităţii publice. În 2009 a urmat o campanie de informare, care a inclus pentru prima dată şi medicii de familie şi epidemiologii.

A urmat o perioadă neagră care a dus la scoaterea acestui vaccin din programul naţional, între 2009 – 2010 şi vreo opt ani nu s-a întâmplat nimic. Singura soluţie pentru părinţi sau pentru femeile aflate la o vârstă când vaccinul este recomandat era să şi-l procure de la farmacie.

Nici producătorul nu era foarte interesat în acea perioadă să-l aducă pe piaţă, pentru că nu era un vaccin cu o bună reputaţie”, a explicat ministrul Sănătăţii, la dezbaterea organizată la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Demersuri pentru creşterea încrederii în vaccin şi în vaccinare

El a adăugat că în anul 2018 iniţiativa a fost reluată. „Am ajuns în anul 2018, când ne-am gândit să facem ceva, din punct de vedere profesional, să schimbăm lucrurile şi să creştem încrederea în vaccin şi în vaccinare.

Toate legendele urbane sau suburbane care existau legate de impactul vaccinării anti HPV – sterilitate, încurajarea debutului vieţii sexuale, alte lucruri de genul ăsta, care nu aveau niciun fel de legătură cu vaccinarea anti HPV – au fost demontate în primul rând de siguranţa şi eficacitatea acestui vaccin.

În momentul de faţă discutăm de unul dintre cele mai bune vaccinuri, în general, rezistente, cu foarte puţine reacţii adverse, foarte bine tolerat şi în care părinţii încet încet au ajuns să aibă încredere”, a subliniat Alexandru Rafila.

Vaccinul, distribuit prin intermediul medicilor de familie

Potrivit Agerpres, ministrul a amintit că a propus, în anul 2018, ca acest vaccin să ajungă la copii, la fete, prin intermediul înscrierilor pe listele medicilor de familie, ceea ce s-a dovedit a fi un bun sistem. „Şi încet, încet, încrederea a crescut, pe măsură ce a trecut timpul, şi acum a ajuns în România încât 100.000 de fete şi de femei sunt vaccinate anti HPV. Pasul următor a reprezentat compensarea accesului la vaccin şi accesul la vaccinare inclusiv pentru băieţi. (…) E clar să punem puţină presiune pe producători în momentul de faţă.

Această politică coerentă n-a fost făcută de politicieni, a fost făcută de profesionişti. (…) Şi România trebuie să se alinieze cu proiectul european care există în acest sens şi care se va derula în următorii cinci ani şi care pana la urmă îşi doreşte ca să ofere acces la tratament, acces la diagnostic precoce şi, bineînţeles, la politicile de prevenţie”, a transmis ministrul Rafila.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel