marți, octombrie 26, 2021

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) au emis un comunicat de

presă, pe marginea “informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României”

Reprezentanţii celor trei instituţii au transmis că “nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”.

Potrivit hotnews.ro, care citează comunicatul, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului monitorizează în permanenţă radioactivitatea mediului, iar la măsurătorile efectuate din 8 august (n.r.

când a avut loc explozia de la Arhanghelsk) şi până în prezent “nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivităţii mediului”.

Conform comunicatului autorităţile române sunt în contact permanent cu Centrul de Incidente şi Urgenţe din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenţiei Internaţionale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice şi accidentelor nucleare.

“Nivelul radiaţiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează

în limitele radioactivităţii mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu”, se mai arată în comunicat.

Intervenţia publică a reprezentanţilor celor trei instituţii are loc după ce pe 8 august, la Arhanghelsk, în nordul Rusiei, în timpul testării unui protoptip de motor nuclear pentru rachetă.

Explozia a ucis cinci experţi în fizică nucleară şi a rănit alţi cel puţin trei.

Potrivit presei internaţionale, după explozie, radiaţiile au crescut de până la 20 de ori faţă de nivelul normal pentru aproximativ

30 de minute în cel mai mare oraş din regiune, Severodvinsk.

Oficialităţile ruse au făcut declaraţii contradictorii pe marginea exploziei fapt care a dus la răspândirea panicii, amintirea accidentului nuclear de Cernobîl (16 aprilie 1986) fiind proaspătă în ochii comunităţii internaţionale mai ales după difuzarea, anul acesta, a serialului de succes cu acelaşi nume.

Ultimele stiri