Sari la conținut

Statul la soare poate preveni una dintre cele mai frecvente boli reumatice

Studiul lor publicat în revista Analele Bolilor Reumatice a inclus mai mult de  200.000 de femei.

Conform rezultatelor, motivul pentru care lumina soarelui previne apariţia artritei este vitamina D, produsă în mod natural de corpul nostru în urma expunerii la soare.

 Cauza bolii nu este cunoscută în totalitate, la unele persoane ar putea fi implicată o anomalie genetică ce face posibil ca sistemul imunitar al bolanavului să atace ţesutul articulaţiilor. Artita reumatoidă este o boală întâlnită în special la femei şi se caracterizează prin inflamarea sinovialei (partea moale a articulaţiilor) producând disfuncţie articulară.
Cercetatorii de la Harvard Medical School au urmărit două grupuri compuse din peste  100.000 de femei. Primul grup a fost monitorizat din 1976 până în prezent, iar celălalt din 1989.
Starea lor de sănătate a fost apoi comparată cu nivelurile de radiații UV-B la care au fost expuse în funcţie de zona climatică în care locuiau.
În cadrul grupului 1976, cele care locuiau în cele mai însorite părți ale Statelor Unite au avut cu 21% mai putine şanse de a dezvolta artrită reumatoidă decât cele care au avut parte de mai puţine radiaţii UV.
,,Studiul nostru dovedeşte că expunerea la lumina UV-B este asociată cu un risc scăzut de artrită reumatoidă, însă nu recomandăm oamenilor să petreacă prea mult timp în soare, deoarece se pot alege cu arsuri sau cancer de piele ,” explică Dr. Chris Deighton de la Societatea Britanică de Reumatologie.

Citeste si:

Conform unei teorii, nivelul crescut de vitamina D împiedică dezvoltarea bolii. Lipsa acestei vitamine duce la apariţia tulburărilor sistemului imunitar cum ar fi multiscleroza.

,,Studiile de până acum nu au demonstrat că vitamina D este un tratament eficient  pentru artrita reumatoidă. Ştim însă că multe persoane cu artrită au un nivel scăzut de vitamina D și acest lucru poate avea un efect puternic asupra celulelor sistemului imunitar, care poate provoca această afecţiune.

În prezent facem cercetări pentru a afla dacă vitamina D poate modifica acţiunea agresivă a sistemului imunitar întâlnită în cazul artritei reumatoide transformând-o într-o acţiune mai puţin dăunătoare.
Până când vom avea mai multe informaţii, cel mai bun lucru pe care îl poate face toată lumea este să-şi  expună mâinile şi faţa la rezele soarelui până la 15 minute în lunile de vară pentru a obţine un nivel optim de vitamina D, ” ne sfătuieşte medicul Alan Silman.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.