Sari la conținut

Expunerea pe termen scurt la niveluri ridicate de poluare atmosferică ucide anual 1 milion de persoane la nivel mondial

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Poluarea, factor de risc pentru sănătate

Potrivit unui nou raport, expunerea la particulele fine de scurtă durată (PM2,5) din poluarea atmosferică provoacă peste un milion de decese în fiecare an în întreaga lume. În special, Asia de Est a raportat mai mult de jumătate din aceste decese.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Monash au examinat mortalitatea și nivelurile de poluare cu PM2,5 în peste 13.000 de orașe și localități din întreaga lume în cele două decenii până în 2019. Studiile anterioare au analizat impactul asupra sănătății al expunerii pe termen lung la poluarea aerului, dar acest studiu este primul care analizează expunerea pe termen scurt la nivel global, au subliniat cercetătorii în comunicatul de presă al universității.

  • Peste un milion de decese premature anuale sunt atribuite inhalării PM2,5 pentru perioade scurte de câteva ore sau zile
  • Peste o cincime (22,74%) din decese au fost înregistrate în zonele urbane, subliniind impactul major al poluării asupra populațiilor urbane
  • Deși studiile anterioare au examinat efectele pe termen lung ale poluării aerului, acesta este primul studiu global care analizează impactul pe termen scurt, evidențiind consecințele grave asupra sănătății în urma unor evenimente precum incendii de vegetație.

Impactul asupra sănătății pe termen scurt

Concluziile, publicate în The Lancet Planetary Health, au arătat că inhalarea PM2,5 timp de câteva ore sau zile provoacă anual peste un milion de decese premature în întreaga lume, în special în Asia și Africa. Studiul a evidențiat că mai mult de o cincime (22,74%) din aceste decese au avut loc în zonele urbane.

Potrivit cercetătorilor, efectele pe termen scurt ale expunerii la poluarea atmosferică asupra sănătății au fost bine documentate. De exemplu, s-a estimat că incendiile de tufișuri din Australia din 2019-20 au dus la 429 de decese premature legate de fum și la 3.230 de internări în spital din cauza expunerii acute și persistente la niveluri extrem de ridicate de poluare a aerului. Cu toate acestea, noul studiu este primul care a cartografiat impactul global al unor explozii scurte de expunere la poluarea atmosferică, au explicat cercetătorii în declarație.

Poluarea aerului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Distribuția globală

Studiul a arătat că Asia a reprezentat aproximativ 65,2% din mortalitatea globală cauzată de expunerea pe termen scurt la PM2,5, urmată de Africa cu 17% și Europa cu 12,1%. Povara mortalității a fost cea mai mare în zonele foarte poluate din Asia de Est, Asia de Sud și Africa de Vest. Îngrijorător este faptul că, în Asia de Est, procentul de decese cauzate de expunerea pe termen scurt la PM2,5 a fost cu peste 50% mai mare decât media globală.

Rapoartele anterioare au evidențiat, de asemenea, impactul grav asupra sănătății cauzat de PM 2,5 în India. De exemplu, în august 2023, raportul anual Air Quality Life Index al Universității din Chicago a avertizat că poluarea aerului este cea mai mare amenințare la adresa speranței de viață în India, unde poluarea cu particule reduce speranța de viață cu 5,3 ani a indianului mediu.

Punerea în aplicare a unor intervenții specifice, cum ar fi sistemele de avertizare privind poluarea atmosferică și planurile de evacuare a comunității pentru a evita expunerea tranzitorie la concentrații ridicate de PM2,5, ar putea reduce impactul acesteia asupra sănătății, sugerează noul studiu.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel