Sari la conținut

Factori nebănuiți care cresc riscul de cancer. Un aliment considerat sănătos s-a dovedit a fi periculos

te ferești de cancer

Cauze cancer. Expunerea la poluare, detergenţi de rufe şi veselă de plastic, dar şi consumul de orez brun cresc riscurile de a dezvolta cancer.

Dacă efectul cancerigen al expunerii la substanţe poluante a fost dovedit de nenumărate studii, în ceea ce priveşte anumite chimicale, lucrurile nu au fost pe deplin elucidate. Pe lista potenţialilor cancerigeni se numără şi detergenţii de rufe. Aceştia conţin o substanţă numită dioxină, care are gradul trei de risc pe o scară de la 1 la 5.

Studiile pe şoareci au dovedit că expunerea prelungită la această substanţă toxică poate provoca tumori hepatice şi ale aparatului nazal, potrivit huffingtonpost.co.uk.

Conținutul de arsenic din orez

Medicii vă sfătuiesc să citiţi cu atenţie eticheta detergenţilor şi să îi ocoliţi pe cei care conţin: polyethylene, polyethylene glycol, PEG, polyoxyethylene sau alte ingrediente care conţin „oxynol”. Paharele sau vesela de unică folosinţă, din plastic, reprezintă un alt potenţial pericol. Acestea conţin „styrene”, substanţă despre care s-a dovedit că provoacă unele modificări la nivelul ADN-ului.

O adevărată surprinză este însă orezul, care are un conţinut mare de metale grele. Arsenicul, de exemplu, împiedică organismul „să repare” structura ADN-ului, lăsându-l vulnerabil în faţa mutaţiilor cancerigene.

Deși, arsenicul se găsește în diferite cantități într-o serie de alimente, orezul și produsele derivate din orez reprezintă un motiv de îngrijorare pentru autorități. Analize despre posibila contaminare cu arsenic în urma consumului de orez au fost efectuate de autorități europene, precum Fundația Britanică pentru Nutriție sau Consiliul Superior pentru Sănătate din Belgia, dar și de cele americane. Food and Drug Administration a realizat un amplu studiu privind arsenicul și produsele din orez.

Cum elimini arsenicul din orez

Conținutul de arsenic din orez poate fi redus prin spălare și gătire, întrebuințând apă săracă în arsenic. Astfel, aproximativ 60% din conținutul de arsenic este eliminat, acest procedeu fiind valabil atât pentru orezul alb, cât și pentru cel brun. Totuși, dacă apa este bogată în arsenic, atunci efectul ar putea fi invers.

Există o serie de metode prin care poate fi scăzut conținutul de arsenic din orez, procedee care au fost validate de testele din laborator. Iată câteva dintre ele:

  • Spălarea orezului înainte de gătire va reduce conținutul de arsenic cu 10 până la 28%;
  • Orezul trebuie gătit într-o cantitate mare de apă – proporția ideală este de 6 părți apă pentru o parte orez;
  • Apa în care a fiert orezul trebuie aruncată.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel