Sari la conținut

Factorii care provoacă raporturi scăzute de colesterol și lipide

colesterol rau
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Factorii care provoacă raporturi scăzute de colesterol și lipide. Proporțiile scăzute de colesterol și lipide sunt adesea rezultatul unor alegeri nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi o dietă proastă și inactivitatea. Pentru unii oameni,
acumularea de colesterol și trigliceride în sânge poate apărea din cauza unor afecțiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul.

Factorii care provoacă raporturi scăzute de colesterol și lipide. Dieta slabă

O dietă proastă este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. Se estimează că între 25%-60% din aportul caloric pentru oamenii din întreaga lume este alimente ultra-procesate. În studii, consumul de alimente procesate a fost asociat cu un risc mai mare de lipidemie, obezitate și boli cardiovasculare generale și alte afecțiuni de sănătate.

O dietă proastă crește, de asemenea, inflamația în organism, care afectează negativ nivelul colesterolului și al lipidelor. Inflamația modifică metabolismul lipidic. Aceste modificări includ scăderea colesterolului HDL și creșterea trigliceridelor și a nivelurilor LDL. De asemenea, inflamația afectează negativ funcția lipoproteinelor. LDL este mai ușor de oxidat, iar capacitatea HDL de a preveni oxidarea este limitată.

Alimente si ingrediente care contribuie la colesterolul rau
Alimente si ingrediente care contribuie la colesterolul rau

Sedentarismul poate afecta negativ nivelul de colesterol si lipide

Un stil de viață sedentar este asociat cu profiluri lipidice mai slabe. Petrecerea prea mult timp în comportamente sedentare, cum ar fi stând, privit la televizor sau folosirea unui computer, are multe rezultate negative asupra sănătății care afectează nivelul de colesterol și lipide.

Una dintre acestea este excesul de greutate. Pe termen lung, lipsa exercițiilor fizice poate duce la obezitate, care poate crește
semnificativ nivelul ridicat de colesterol LDL și trigliceride. Obezitatea poate crește, de asemenea, cantitatea de particule LDL mici și dense din fluxul sanguin.

Stresul cronic poate duce la niveluri crescute de colesterol în mod indirect

Nivelul tău de stres poate avea un impact asupra nivelului tău de colesterol. Ca răspuns la stres, corpul tău eliberează hormoni numiți cortizol și adrenalină. Aceasta face parte din mecanismul de „luptă sau fugă” pe care organismul îl adoptă pentru a se proteja.

Acești hormoni stimulează, la rândul lor, eliberarea de trigliceride și acizi grași liberi care pot crește nivelul de LDL.

Stresul poate duce, de asemenea, la niveluri crescute de colesterol în mod indirect.

Nivelurile mai ridicate de stres sunt legate de o dietă nesănătoasă, de exerciții fizice mai puține și de o greutate corporală mai mare. Acești factori pot contribui la creșterea colesterolului.

Rezistenta la insulina asociată cu niveluri scăzute de colesterol

Rezistența la insulină și diabetul de tip 2 au fost asociate în mod constant cu trigliceride mari și niveluri scăzute de colesterol HDL. Sinteza colesterolului este crescută, iar absorbția colesterolului este scăzută la persoanele rezistente la insulină.

Tiparul clasic aici este insulina ridicată a jeun, colesterolul LDL ridicat, HDL scăzut și trigliceridele mari. Glicemia și HbA1C pot varia și pot fi normale și sănătoase sau nu, în funcție de stadiul de rezistență la insulină .

Hipotiroidism. Nivelul colesterolului crește pe măsură ce funcția tiroidiană scade

Hipotiroidismul sau funcția tiroidiană scăzută este legată de hiperlipidemie ( 6 ). Studiile arată că nivelul colesterolului crește pe măsură ce funcția tiroidiană scade. Apariția atât a hipotiroidismului, cât și a dislipidemiei este strâns legată de dezvoltarea bolii coronariene.

Glanda tiroida
Glanda tiroide Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, ficatul nu poate procesa atât de mult colesterol pe cât ar trebui. Corpul nu descompune și nu elimină colesterolul LDL, ceea ce duce în mod eficient la niveluri ridicate de LDL. În plus, T3 activ ajută la sensibilizarea receptorului LDL de pe membranele tuturor celulelor.

Nivelurile scăzute de T3 liber vor avea ca rezultat o formă de rezistență la LDL (similar cu rezistența la insulină) în care vor fi produse mai multe LDL pentru a obține nutrienții pe care îi transportă către celulele corpului.

Sensibilități alimentare

Sensibilitatea alimentară este un răspuns mediat imun la anumite alimente. Când aveți sensibilități alimentare, sistemul dumneavoastră imunitar reacționează la anumite alimente ca o amenințare care amplifica răspunsul imunitar.
Expunerea repetată la alimente provoacă inflamații și alte probleme de sănătate.
Metabolismul lipidic este alterat în timpul răspunsurilor inflamatorii acute și cronice.

Deficiență de lumină solară poate crește nivelul de colesterol din sânge

Deficiența luminii solare poate crește nivelul de colesterol din sânge, permițând sinteza colesterolului mai degrabă decât sinteza vitaminei D .
Atât vitamina D , cât și colesterolul sunt derivate din squalen. Odată cu expunerea la soare, squalenul este transformat în 7-dehidrocolesterol și vitamina D. În absența luminii solare, squalena este deviată în formarea colesterolului LDL.

Expunerea la razele soarelui poate echilibra nivelul de colesterol
Expunerea la razele soarelui poate echilibra nivelul de colesterol

Somn slab și apnee în somn generează profiluri lipidice anormale la femei

Studiile au arătat că somnul slab este asociat cu profiluri lipidice anormale la femei. Pentru bărbați, somnul peste 8 ore pe noapte este asociat cu un risc mai scăzut de niveluri ridicate de colesterol LDL.

Apneea în somn este legată de niveluri nesănătoase de lipide. Apneea în somn este o afecțiune gravă în care respirația unei persoane se oprește și începe în timpul somnului.

Apneea obstructivă în somn este cel mai frecvent tip de apnee în somn. În cazul apneei obstructive în somn, respirația se oprește deoarece mușchii gâtului se relaxează, iar căile respiratorii se îngustează în timp ce dormi.

Există o asociere puternică între colesterolul total mai mare, HDL mai scăzut, LDL mai mare și trigliceridele crescute și mai multe măsuri ale severității apneei obstructive în somn. Impactul negativ al apneei în somn asupra nivelului lipidelor poate explica în parte asocierea dintre apneea în somn și riscul crescut de boli cardiovasculare.

Flux lent hepatic și biliar nu vor duce la eliminarea colesterolului din organism

Ficatul creează colesterol pentru producerea de hormoni și vindecarea țesuturilor. Când HDL transportă colesterolul din alte părți ale corpului către ficat, ficatul este responsabil pentru descompunerea și eliminarea colesterolului din organism.

Ficatul elimină colesterolul din organism transformându-l în săruri biliare și introducându-l în bilă, astfel încât să poată fi eliminat în fecale. Un ficat lent și fluxul slab al bilei vor inhiba acest proces.

Fumatul și colesterolul ridicat

Fumatul este o cauză principală a colesterolului ridicat și declanșează multe probleme care contribuie la apariția bolilor de inimă. Fumatul scade nivelul de colesterol HDL și crește nivelul de trigliceride din sânge. Promovează acumularea plăcii pe pereții arterelor și duce la formarea de cheaguri de sânge și inflamație.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel