marți, octombrie 26, 2021

Favipiravir, un antiviral esențial pentru bolnavii de Covid-19, nu se găsește în nicio farmacie. Potrivit specialiștilor, acesta este utilizat pentru a preveni formele grave de boală, mai ales în cazul

persoanelor care suferă de alte afecțiuni.

Conform protocolului, antiviralul se administrează în primele zile de boală pentru a preveni cazurile complicate și spitalizările. Deși acesta poate fi prescris și de către medicii de familie, pentru formele ușoare și medii de COVID, medicamentul nu se găsește în nicio farmacie.

Potrivit Digi24, Favipiravir este inclus în protocolul de tratament al infecției cu SARS-Cov-2, încă din martie 2020 în mai multe țări, în România fiind disponibil din aprilie.

Favipiravir, indisponibil în farmaciile din România

Favipiravir

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor

de Familie Bucureşti-Ilfov, a declarat la Digi24 că acest medicament nu a fost niciodată disponibil în farmacii. Ea a afirmat că sunt probleme de distribuție a lui. Este importat de o fabrică din Cluj, dar se găsește doar în spitale, pentru cei internați.

„Medicamentul Favipiravir nu s-a găsit niciodată în farmacii, în România! El figurează în protocolul emis în aprilie de Ministerul Sănătății că poate fi prescris în ambulatoriu, însă nu a apărut niciodată în farmacii. Nu știu de ce! Înțeleg că există niște probleme de distribuție. El este prescris doar în spitale.

Ideea era să degrevăm

spitalele. Pentru că nu se găsește în farmacii, pacienții nu pot lua acest tratament acasă.

Ca orice boală virala se dă tratament simptomatic pentru cei care au boli care îi pun în categoria de risc. Ar fi bine să ia tratament antiviral de la început, ca să fie protejați de formele grave care pot apărea”, a declarat Sandra Alexiu.

Ce este Favipiravir?

Favipiravir este un antiviral folosit pentru formele uşoare şi moderate de Covid-19. Prima tranşă de 220.000 de tablete va ajunge joi în depozitele Unifarm. 20.000 dintre aceste doze sunt o donaţie din partea companiei Sun Pharma pentru

spitalele Covid. Cantitatea totală, care va ajunge în ţară în următoarele șase luni, este de 770.000 de tablete şi va ajunge pentru 10.000 de pacienţi.

Ultimele stiri