Sari la conținut

FAZ: Substanța găsită în corpul Simonei Halep e destul de bizară. Decizia care va face istorie în lumea tenisului

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Simona Halep va primi primul verdict de la Tribunalul Sport Resolutions de la Londra, după 30 aprilie, iar specialiştii estimează că ar putea fi vorba de o decizie dură, dar jucătoarea română de tenis va avea dreptul să o conteste la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Decizia în cazul de dopaj al Simonei Halep va fi crucială pentru lupta anti-doping, în condițiile în care substanța găsită în corpul ei, roxadustat, este destul de bizară, notează Frankfurter Allgemeine, citat de ProSport.

Jurnaliștii germani au realizat o investigație mai amplă asupra cazurilor de dopaj din ultima vreme și au făcut o comparație între situația româncei și cea a lui Kamil Majchrzak (Polonia), fost număr 75 mondial. Ambii așteaptă un verdict după ce au picat recent testele anti-doping.

Uimitor este că Iga Swiatek a lucrat cu același preparator fizic care îi procura medicamentația lui Majchrzak: „Cercetare pe termen lung: încă nu există o soluție pentru cazurile Halep/Majchrzak. Polonezul a fost testat pozitiv de patru ori, cu substanțe care sunt interzise oamenilor. O substanță a fost catalogată ca fiind dopaj genetic. El încearcă să explice că s-a contaminat. La fel și Simona Halep, care încearcă să demonstreze acest lucru în culise.

Un specialist în dublu a spus că antrenorul de fitness al lui Majchrzak controla tot ce lua: ‘În caz contrar, probabil că și eu aș fi fost deja testat pozitiv’. Swiatek a lucrat cu același preparator fizic până în 2020. Ea își verifica singură pastilele, iar motivul despărțirii dintre Swiatek și colaboratul ei ar fi altul”.

FAZ: Decizia în cazul sportivei române va fi una istorică

Frankfurter Allgemeine mai notează că decizia în cazul sportivei românce va fi una istorică: „Substanța găsită în corpul Simonei Halep (n.r. – roxadustat) este destul de bizară, în timp ce în cazul lui Kamil Majchrzak vorbim despre substanțe periculoase pentru oameni. Decizia va fi crucială pentru lupta anti-doping din tenis din următorii ani”.

Tribunalul Sport Resolutions de la Londra se va pronunța în cazul Simonei Halep după data de 30 aprilie. Dacă verdictul va fi dur, ea va putea să-l conteste Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), unde șansele să-și reducă pedeapsa sunt foarte mari.

Ce este Roxadustat, substanța cu care Simona Halep a fost prinsă dopată

Simona Halep a fost prinsă dopată cu Roxadustat și este suspendată provizoriu din tenis. Această substanță este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Acest medicament, comercializat sub brandul Evrenzo, se administrează pe cale orală.

Roxadustat a primit prima aprobare în China, pe 17 decembrie 2018, pentru a fi administrată în vederea tratamentului anemiei pacienților dependenți de dializă.

Uniunea Europeană și-a dat acordul pentru administrarea substanței Roxadustat în urmă cu aproximativ un an de zile, în august 2021. Întrucât administrarea de Roxadustat poate spori performanțele sportivilor, substanța a fost inclusă pe lista substanțelor interzise. Pe lista antidoping a Agenției Mondiale Antidoping, substanța face parte din categoria EPO, care ajută la oxigenarea sângelui.

Printre efectele secundare ale substanței Roxadustat se numără hipertensiunea arterială, tromboză vasculară (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge), diaree, edem periferic (excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului – glezne, picioare), hiperkaliemie (ridicarea nivelului de potasiu din sânge) și greață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel