Sari la conținut

FDA a aprobat un tratament revoluționar împotriva covid-19. Se apropie sfârșitul pandemiei?

Administrația pentru Alimente și Medicamente a autorizat primul cocktail de anticorpi monoclonali injectabil pentru prevenirea pe termen lung a Covid-19 în rândul persoanelor cu sistem imunitar slăbit înainte de a fi expuși la coronavirus.

FDA a emis miercuri o autorizație de utilizare de urgență pentru cocktailul de anticorpi AstraZeneca, Evusheld, pentru ceea ce este cunoscut sub numele de profilaxie pre-expunere, sau PrEP, împotriva Covid-19.

Până în prezent, astfel de anticorpi produși în laborator au fost autorizați doar ca tratament precoce al Covid-19 sau ca terapie preventivă pentru persoanele cu risc ridicat imediat după contactul strâns cu cineva care a fost testat pozitiv.

Evusheld poate fi utilizat ca PrEP de către persoanele cu vârsta de 12 ani și peste care sunt imunocompromiși moderat până la sever și care ar putea să nu obțină răspunsuri imune adecvate de la un vaccin Covid. Terapia este, de asemenea, o opțiune pentru persoanele  care au antecedente de reacții adverse severe la un vaccin Covid sau la componentele acestuia.

Terapia AstraZeneca presupune administrarea de injecții preventive la fiecare șase luni. Potrivit unui studiu clinic amplu controlat cu placebo, cocktailul este eficient în proporție de aproximativ 83% în prevenirea bolilor simptomatice în timpul unui astfel de interval.

Nu este clar modul în care varianta omicron a coronavirusului, care se răspândește în 57 de țări, inclusiv SUA, ar putea afecta eficacitatea terapiei cu anticorpi monoclonali.

Oamenii de știință de la AstraZeneca testează Evusheld împotriva noii variante, a declarat Ruud Dobber, vicepreședinte executiv și președinte al unității de afaceri BioPharmaceuticals a companiei. Ei sunt optimiști cu privire la eficacitatea sa împotriva variantei omicron, deoarece ambii anticorpi din cocktail, tixagevimab și cilgavimab, vizează proteina spike a virusului în moduri diferite și complementare.

Datele sunt așteptate în următoarele săptămâni, a spus Dobber într-un comunicat, potrivit CNBC.

Totuși, pentru mulți dintre cei aproximativ 3% dintre adulții din SUA care sunt imunocompromiși, vestea mult așteptată că anticorpii PrEP a fost în sfârșit eliminat ar trebui să aducă o ușurare profundă.

„Această nouă autorizație FDA este o dezvoltare foarte importantă pentru cei cu imunosupresie”, a spus dr. Alfred Kim, medic reumatolog la Universitatea Washington din St. Louis.

Evusheld ca PrEP, a spus el, „oferă o încărcătură sănătoasă de anticorpi pentru 40% până la 80% dintre imunodeprimați care au răspunsuri foarte slabe de anticorpi după vaccinarea SARS-CoV-2”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel