Sari la conținut

FDA a aprobat un tratament revoluționar pentru cancer. Costurile la care ajunge un astfel de tratament

Din cuprinsul articolului

Medicamentul Columvi al Roche, o terapie pe bază de anticorpi cunoscută din punct de vedere chimic sub numele de glofitamab, a fost aprobat pentru a trata limfomul difuz cu celule B mari la adulţi, care au primit cel puţin două linii anterioare de tratament înainte de recidivarea cancerului, a anunţat joi seara producătorul de medicamente elveţian.

Roche RHHBY a anunțat că FDA a acordat a accelerat aprobarea  Columvi (glofitamab-gxbm) pentru tratamentul pacienților adulți cu limfom cu celule B mari (DLBCL) difuz sau recidivat sau refractar (DLBCL) nespecificat altfel sau limfom cu celule B mari ( LBCL) care rezultă din limfomul folicular după două sau mai multe linii de terapie sistemică, potrivit Yahoo News.

Columvi este un anticorp bispecific de angajare a celulelor T CD20xCD3.

Aprobarea accelerată s-a bazat pe rata de răspuns și durabilitatea răspunsului în studiul de fază I/II NP30179, în care Columvi a fost administrat ca  și curs fix timp de 8,5 luni la 132 de pacienți cu DLBCL care au recidivat sau au fost refractari la terapiile anterioare, inclusiv aproximativ 30% care au primit anterior terapie cu celule T CAR.

Dintre aceștia, 83% au fost refractari la cea mai recentă terapie. Datele au arătat că pacienții tratați cu Columvi cu durată fixă au obținut o remisiune durabilă, 56% dintre pacienți obținând un răspuns global și 43% dintre pacienți obținând un răspuns complet. Peste două treimi dintre cei care au răspuns au continuat să răspundă timp de cel puțin nouă luni.

Durata medie a răspunsului a fost de 1,5 ani.

DLBCL, cea mai comună formă de limfom non-Hodgkin (NHL) în Statele Unite, este un cancer de sânge agresiv.

Genentech de la Roche evaluează Columvi în asociere cu gemcitabină și oxaliplatină (GemOx) versus rituximab în combinație cu GemOx la pacienții cu DLBCL care au fost tratați cu una sau mai multe terapii anterioare și care nu sunt eligibili pentru transplant de celule stem autologe în studiul STARGLO în stadiu avansat.

Portofoliul de anticorpi bispecifici include și Lunsumio (mosunetuzumab-axgb), căruia i s-a acordat aprobarea accelerată de FDA în decembrie 2022 pentru tratamentul pacienților adulți cu limfom folicular R/R după două sau mai multe linii de terapie sistemică.

Costul tratamentului

Terapia AbbVie şi a producătorului de medicamente danez Genmab, epcoritamab, a devenit luna trecută prima terapie pe bază de anticorpi bispecifici care a fost aprobată pentru boala care afectează anual 150.000 de oameni la nivel global.

Preţul de listă al epcoritamab, comercializat sub numele Epkinly, este de 37.500 de dolari pe lună. Tratamentul are o durată medie de aproximativ nouă luni, fiind urmat ulterior de doze rare.

Columvi, al grupului Roche, un tratament cu durată fixă, finalizat în aproximativ 8,5 luni, este de aşteptat să coste în total aproximativ 350.000 de dolari şi va fi disponibil în Statele Unite în săptămânile următoare, a spus compania într-un răspuns prin e-mail.

Atât Columvi, cât şi Epkinly aparţin unei clase de terapii numite anticorpi bispecifici, care sunt concepute pentru a aduce împreună o celulă canceroasă şi o celulă imunitară, astfel încât sistemul imunitar al organismului să poată ucide cancerul. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Tratament experimental pentru cancer în fază avansată, aprobat în SUA.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel