Sari la conținut

Febra, mai bună decât medicamentele, în anumite cazuri. Semnal de alarmă tras de experți

gripa
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro

Febra, mai bună decât medicamentele, în anumite cazuri. Un studiu recent arată că ar fi mai bine să lăsați o febră ușoară să-și urmeze cursul în loc să apelați automat la medicamente.

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că febra moderată netratată a ajutat peștii să-și curețe rapid corpurile de infecție, să controleze inflamația și să repare țesuturile deteriorate.

Sursă FOTO: Unsplash

Febra, mai bună decât medicamentele, în anumite cazuri: poate elimina infecțiile mai repede

Cercetările au arătat că febra naturală oferă „un răspuns integrator care nu numai că activează apărarea împotriva infecțiilor, dar ajută și la controlul acesteia”, a spus autorul principal, imunologul Daniel Barreda.

Studiul, publicat în jurnalul eLife, a constatat că febra a ajutat la curățarea peștilor de infecție în aproximativ șapte zile – jumătate din timpul necesar pentru acele animale care nu au voie să facă febră.

Febra a ajutat, de asemenea, la oprirea inflamației și la repararea țesuturilor care au fost rănite.

„Lăsăm natura să facă ceea ce face natura și, în acest caz, a fost un lucru foarte pozitiv”, a spus Barreda.

Febra moderată se auto-rezolvă, ceea ce înseamnă că organismul o poate induce și o poate opri în mod natural, fără medicamente, a explicat el.

Avantajele pentru sănătate ale febrei naturale pentru oameni încă trebuie confirmate prin cercetare, „dar, deoarece mecanismele care conduc și susțin febra sunt împărtășite între animale, este rezonabil să ne așteptăm ca beneficii similare să se întâmple și la oameni”, a adăugat Barreda.

Semnal de alarmă tras de specialiști

Acest lucru sugerează că ar trebui să ne abținem să apelăm la medicamente pentru febră fără prescripție medicală, cunoscute și sub denumirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), la primele semne de temperatură ușoară, a remarcat el.

„AINS îndepărtează disconfortul resimțit cu febră, dar, de asemenea, probabil că renunțați la unele dintre beneficiile acestui răspuns natural.”

Studiul ajută la luminarea mecanismelor care contribuie la beneficiile febrei moderate, care „a fost conservată evolutiv în regnul animal timp de 550 de milioane de ani”, a spus Barreda.

„Fiecare animal examinat are acest răspuns biologic la infecție”.

Unele specii, cum ar fi peștii, reptilele și insectele, vor risca chiar să fie pradă și își vor scădea succesul de reproducere pentru a trece la temperaturi în mediul lor care aduc febră naturală.

„Așadar, marea întrebare este, dacă animalele vor merge până la aceste eforturi mari, de ce noi luăm medicamente la primele semne de febră?”, se întreabă specialiștii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel