duminică, decembrie 4, 2022

Febra reumatică este o boală inflamatorie, o afecțiune care apare după o infecție cu streptococ de grupa A – faringită, scarlatină – dacă acesta nu a fost corect tratată. Medicii atrag atenția că febra reumatică poate să afecteze diferite organe, așa cum sunt inima, articulațiile, creierul, pielea.

De cele mai multe ori, afecțiunea este întâlnită la copiii cu vârste între 5 și 15 ani. Netratată, urmările pot fi extrem de grave, printre acestea regăsindu-se și atacul de cord.

Te-ar mai interesa: Secret de la dr. Bilic. Cum ne păstrăm organismul ...

Trebuie menționat că simptomele diferă de la un individ la altul și sunt dictate de gravitatea bolii.

Principalele semne și simptome ale bolii

  • Apare febra,
  • Dureri în piept, dificultăți respiratorii, ritmul cardiac este crescut,
  • Dureri articulare la nivelul genunchilor, gleznelor, coatelor,
  • Oboseală accentuată,
  • Erupții cutanate,
  • Mişcări necontrolate ale corpului, cel mai adesea la nivelul mâinilor, picioarelor și feței.
  • Reacții necontrolate așa cum sunt plânsul sau râsul. Acestea apar în lipsa unui motiv anume.
  • Nodulii de la nivelul articulațiilor se inflamează.

Atenție! Simptomele din febra reumatică apar la un interval de 2-4 săptămâni după ce o persoană a avut o infecție streptococică.

Care sunt cauzele bolii

Febra reumatică poate să apară în urma unei infecţii localizate în gât și care este determinată de un streptococ de grup A. Acest streptococ stă la baza infecţiei streptococice a gâtului și este direct răspunzător de apariția scarlatinei. Chiar dacă nu este clar stabilită legătura dintre infecţia streptococică şi febra reumatică, specialiștii spun că streptococul are o influenţă asupra sistemului imunitar.

Te-ar mai interesa: Mihaela Rădulescu dezvăluiri fără perdea despre vi...

Diagnosticul este stabilit numai de medic în urma efectuării unor teste specifice și a examinării fizice. Sunt și situații când specialistul cere investigații precum sunt electrocardiograma și  ecocardiografia.

În ce constă tratamentul

Tratamentul prescris de medic va consta în administrarea de antibiotice cu rolul de eliminare a streptocopului din organism. Totodată, este posibil ca pacientul să primească și medicamente antiinflamatoare.

Te-ar mai interesa: „Chirurgia nu vindecă cancerul”. Se poate supravie...

Tratamentul administrat la timp poate micşoara ţesutul deteriorat ca urmare a inflamaţiei. De asemenea, reduce durerea şi simptomele şi previne reapariţia febrei reumatice. În cazuri rare, atunci când inima a fost afectată, este posibil ca pacientul să fie supus unei intervenții chirurgicale cu scopul de a preveni insuficiența cardiacă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private