Sari la conținut

Federația „Solidaritatea Sanitară” nu renunță la proteste. Urmează o nouă pichetare a unuităților medicale din întreaga țară

Sursa foto: arhiva DoctorulZilei

Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că urmează în cursul zilei de joi, 6 iulie, o nouă pichetare a unităților sanitare din țară, declarându-se nemulţumită de indiferenţa Guvernului faţă de adevăratele revendicări ale angajaţilor din sănătate.

”Nemulţumită de indiferenţa Guvernului faţă de adevăratele revendicări ale angajaţilor din Sănătate, Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” continuă programul acţiunilor cu un nou protest naţional ce se va desfăşura în curtea spitalelor, îndreptat împotriva refuzului guvernului de a negocia (în sensul propriu al cuvântului) şi rezolva revendicările ce privesc interesele tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul public de sănătate”, transmit miercuri sindicaliştii, potrivit News.ro

Protestul se va desfăşura joi, 6 iulie, în intervalul 12.00 – 12.30, fără întreruperea activităţii unităţilor.

Conform reprezerntanţilor federației, acţiunile de protest sunt motivate de faptul că nici guvernul anterior, nici guvernul recent instalat nu au luat cu adevărat în considerare doleanţele angajaţilor din sănătate.

”Ceea ce a fost stabilit prin ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută este departe de a satisface aşteptările angajaţilor din sănătate şi departe de a însemna o creştere reală a puterii de cumpărare.

Nemulţumirea angajaţilor din Sănătate este cu atât mai mare cu cât aceasta este o ordonanţă a amăgirilor, infimele drepturi salariale prevăzute în ea neputând fi de fapt acordate”, argumentează sindicaliştii.

Pichetarea unităţilor sanitare nu este singurul protest al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” din această perioadă, acesta fiind completat de alte două proteste aflate în desfăşurare:

  • Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare, 1.373 medici care efectuează gărzi comunicând până la acest moment unităţilor intenţia de a demisiona;
  • Protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii, 6.386 salariaţi atenţionând public şi comunicând unităţilor asupra intenţiei/posibilităţii de a renunţa la lucrul în ture şi în zile libere/de sărbători legale.

”Dacă intenţia guvernului este într-adevăr de a rezolva problemele salarizării în sectorul public de sănătate atunci o poate face foarte simplu: modificând ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toţi angajaţii din sănătate şi acordând o creştere a salariului din noua lege pentru toţi angajaţii din Sănătate.

Această soluţie determină rezolvarea actualelor disfuncţionalităţi salariale (acestea afectând sporurile pentru condiţii de muncă, tură şi zile nelucrătoare, tariful orar al gărzilor medicilor, indemnizaţia de hrană – toate blocate la nivelul anului 2018), respectiv majorări salariale efective raportat la ceea ce a fost legiferat în urmă cu o săptămână prin OUG nr. 63/2023 şi crearea posibilităţii de-a acorda aceste drepturi salariale”, consideră sindicaliştii.

Ei atenţionează Guvernul că protestul organizat joi va fi urmat de un miting organizat în data de 12 iulie în Piaţa Victoriei.

”Acestea fac parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru declanşarea grevei generale în sectorul public de sănătate (decizia în privinţa grevei urmând să fie luată în funcţie de numărul de angajaţi care vor semna până atunci pentru grevă şi de situaţia juridică a conflictului colectiv de muncă.)

Demn de reţinut este faptul că în paralel ajung la scadenţă formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulţi angajaţi, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare şi refuzul angajaţilor care participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii de a mai efectua ture”, explică federaţia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel