marți, august 16, 2022

Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune plafonării contribuțiilor la sănătate! „Avem nevoie de un sistemul public de sănătate mult mai puternic decât cel actual”.

Ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat că trebuie reanalizată situația contribuției la sănătate. Vâlceanu consideră incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu și cel care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de același serviciu la spital.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

„Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică”

„(…) Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate.

Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital.

Te-ar mai interesa: Ce boli pot semnala problemele de vedere. De la at...

Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani”, a declarat Dan Vâlceanu, potrivit profit.ro.

Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune plafonării contribuțiilor la sănătate!

Ulterior, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a reacționat, susținând că „intenția plafonării contribuțiilor la sănătate, anunțată de actualul ministru (interimar) al Finanțelor, Dan Vâlceanu, este o dovadă de gravă neînțelegere a importanței principiului solidarității în funcționarea oricărui sistem public de sănătate”.

Te-ar mai interesa: Obișnuiești să porți blugi skinny? Atenție! Pot pr...

„Am sperat că actualul context a reușit să-i facă pe guvernanți să înțeleagă importanța sistemului public de sănătate, acționând pentru întărirea lui. La ora actuală spitalele publice constituie singura linie de luptă împotriva efectelor dramatice ale pandemiei, amplificate grav de incompetența guvernanților. Principala sursă de finanțare a spitalelor publice o constituie bugetul FNUASS, existența principiului solidarității făcând posibilă cea mai mare parte a acestei forme de sprijin. A vorbi în actualul context sanitar despre reducerea contribuțiilor la sănătate dovedește fie nepriceperea gravă fie indiferența față de soarta cetățenilor aflați în suferință”, se arată într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Reprezentanții Federației „Solidaritătea Sanitară susțin că situația prin care trecem în această pandemie și, mai ales, în aceste zile, a demonstrat cu prisosință că avem nevoie de un sistemul public de sănătate mult mai puternic decât cel actual, principala acțiune fiind creșterea finanțării lui.

„Acțiunea trebuie concentrată pe creșterea încasărilor la bugetul public al sănătății, diminuând diferitele forme de evaziune”

„Nu trebuie să uităm că această pandemie i-a surprins pe guvernanți în momentul în care începuseră acțiunea de privatizare a fondurilor publice de sănătate. După ce au împărțit o parte din bugetul public al sănătății către unitățile private constatăm acum că Guvernul intenționează să diminueze dramatic acest buget prin reducerea contribuțiilor la el (ca efect al plafonării). Aceste măsuri înseamnă reducerea continuă a șanselor la tratament a marii majorități a cetățenilor acestui stat, adică a tuturor acelor care nu-și permit costurile aferente serviciilor private și, mai ales, ale tratamentului în alte state.

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

Principiul solidarității este bazat pe datoria fiecărui cetățean de a plăti același procent din veniturile personale pentru bugetul public de sănătate.

Ministrul Finanțelor ar trebuie să rețină mai curând că această regulă ar trebui aplicată asupra tuturor veniturilor, nu în special a celor de natură salarială, numeroasele excepții slăbind posibilitatea de sprijin acordată cetățenilor de către stat.

Acțiunea trebuie concentrată pe creșterea încasărilor la bugetul public al sănătății, diminuând diferitele forme de evaziune, nu pe reducerea contribuțiilor. Sistemul public de sănătate este slăbit și de continua acțiune pentru transformarea României într-un paradis fiscal, numărul celor care contribuie la finanțarea sănătății scăzând continuu”, se mai arată în comunicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private