Sari la conținut

Femeile simt diferit durerea față de bărbați. Descoperire uluitoare! Este fără precedent

durere spate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nimeni nu a știut până acum că femeile simt diferit durerea față de bărbați. Un nou studiu a făcut noi descoperiri asupra motivelor pentru care durerea se simte diferit.

Femeile simt diferit durerea față de bărbați. Descoperire uluitoare! Este fără precedent

Descoperirea are implicații majore, căci reprezintă un pas important spre dezvoltarea unor terapii personalizate, perfecționate pentru nevoile individuale ale pacientului. Precum și a unor noi medicamente pentru gestionarea durerii în mod specific.

„Femeile sunt afectate în mod disproporționat de povara durerii cronice”, explică specialiștii.

„Ele sunt mai predispuse decât bărbații să raporteze dureri lombare, dureri de gât, dureri oro-faciale și dureri neuropatice, iar de două ori mai multe femei raportează migrene sau dureri de cap comune. În evaluarea cantitativă a durerii induse experimental la om, femeile prezintă o sensibilitate mai mare la durere decât bărbații în mai multe modalități nocive, inclusiv durerea indusă mecanic, electric, termic și chimic.”

În ciuda acestei disparități clare, timp de decenii, consensul științific general privind percepția durerii a fost că aceasta afectează corpurile bărbaților și femeilor în același mod. Problema a fost că această concluzie nu avea nicio bază clară.

„O abordare cu prejudecăți masculine a dominat cercetarea în domeniul neuroștiințelor, inclusiv în ceea ce privește durerea, de obicei fără a fi oferită nicio justificare”, notează autorii, în lucrarea publicată în Brain.

Durerea femeilor, cauzată de nivelul mai ridicat de estrogen?

Prin urmare, noul studiu are două mari avantaje față de cercetările anterioare. În primul rând, a inclus subiecți de sex feminin și în al doilea rând, a inclus subiecți umani.

„Având în vedere importanța înțelegerii fundamentelor neurobiologice ale durerii cronice în funcție de sex, am investigat mecanismele de hiperexcitabilitate neuronală în cornul dorsal superficial al șobolanilor și al oamenilor de sex masculin și feminin”, explică cercetătorii.

Cornul dorsal superficial este o regiune distinctă la periferia materiei cenușii din interiorul măduvei spinării. Când cercetătorii au examinat acest țesut spinal, care fusese donat post-mortem, au făcut o descoperire interesantă.

În primul rând, există un anumit tip de proteină care trăiește în măduva spinării noastre, cunoscută sub numele de factor neurotrofic derivat din creier, sau BDNF pe scurt. Aceasta joacă un rol important și complex în procesarea durerii, amplificând semnalele de durere în măduva spinării pe perioade scurte de timp și făcând contrariul pe termen lung.

Percepția durerii

Acest lucru nu este nou – gena BDNF a fost descoperită pentru prima dată acum 40 de ani, iar multe studii au investigat deja rolul său în percepția durerii.

„Am descoperit că un cuplaj patologic între dezinhibiția dependentă și potențarea receptorului în cadrul neuronilor din cornul dorsal superficial a fost observat la șobolanii masculi, dar nu și la femele”, explică lucrarea.

„Spre deosebire de masculi, BDNF nu a reușit să reglementeze în jos elementele de semnalizare inhibitoare și să reglementeze în sus elementele excitatoare la șobolanii femele”, notează acesta. „Este important faptul că această diferență de sex în procesarea durerii spinale a fost conservată de la rozătoare la oameni”.

Organismele masculine și feminine – și gena BDNF în special – chiar procesează durerea în mod diferit.

„Concluzionăm că această diferență de sex în răspunsul la BDNF este mediată hormonal”, scriu autorii, potrivit IFL Science. Acest lucru ar fi în acord cu studiile anterioare care pun durerea femeilor pe seama nivelului mai ridicat de estrogen. În plus, când cercetătorii au îndepărtat ovarele rozătoarelor femele, diferența de semnalizare a durerii între sexe a dispărut.

„Dezvoltarea de noi medicamente împotriva durerii necesită o înțelegere detaliată a modului în care durerea este procesată la nivel biologic”, a declarat Annemarie Dedek, autorul principal al studiului. „Această nouă descoperire pune bazele dezvoltării de noi tratamente pentru a-i ajuta pe cei care suferă de dureri cronice”, potrivit descoperă.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel