Sari la conținut

Fenomen misterios. De ce unii oameni par să-și revină înainte de a muri

moartea
Sursa foto: Unsplash
Ce se intampla inaintea mortii

A ajunge la „sfârșit” nu este ușor, nici ca pacient, nici ca însoțitor. Această tranziție este plină de mistere înfricoșătoare; De exemplu, de ce unii oameni par să-și revină înainte de a muri?

Asistând la ea, am putea crede pentru o clipă că s-a produs un „miracol”. Cu toate acestea, este un fenomen care nu are loc la toți indivizii care se află în stadiul final al unei boli. Știința o numește adesea „luciditate terminală”.

Ce spun cele câteva studii?

Deși se știe despre el de aproape o veșnicie, termenul a fost inventat până în 2009, de către biologul Michael Nahm, care l-a descris ca fiind revenirea temporară a clarității și vitalității, care poate avea loc cu câteva ore sau zile înainte de moarte.

Ce se întâmplă în creier?

Nu este 100% cunoscut, deoarece explicația poate proveni din diverse domenii: științific, filozofic, social și spiritual. Cu toate acestea, acest fenomen este de obicei împărțit în două subtipuri.

Primul tip de „Luciditate terminală”

Severitatea problemei mentale se îmbunătățește încet odată cu declinul vieții persoanei. O investigație, compusă din trei cazuri, în Rusia, a constatat că acești pacienți care aveau schizofrenie au experimentat intervale lucide sau au trăit stări mai puțin psihotice care le-au permis chiar să aibă o „viață normală” înainte de a muri.

Al doilea tip de „Luciditate terminală”

Claritatea mentală este completă și apare brusc, cu ore sau zile înainte de jocul final, se crede că este cel mai comun.

Ce scop are, un „ultim rămas bun”?

Unii o văd ca pe o oportunitate de a transmite un mesaj, de a repara sau de a mângâia pe cei dragi lăsați în urmă.

Potrivit unui studiu, această luciditate ar putea face lumină asupra neuroștiinței memoriei și cogniției în momentul morții.

Pe de altă parte, studierea acestei lucidități ar ajuta la crearea de noi terapii care să permită medicilor, îngrijitorilor și membrilor familiei să înțeleagă ce se întâmplă în aceste momente finale și cum să facă duelul morții mai suportabil.

Moartea conține multe mistere, dar poate cu cât le înțelegem mai mult, ca în cazul „lucidității terminale”, ne va permite să nu simțim atâta teamă de acest adio total.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel