Sari la conținut

Un medic a murit după ce a fost înțepat de o albină

Un medic a murit după ce a fost înțepat de o albină. Este foarte periculos, iată cum ne putem salva viața – sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru:

 

Vadim Sârbu, chirurg protetician, fondatorul clinicii Diadent din Iași, și-a pierdut viața după ce ar fi fost înțepat de o albină, notează Antena 3.

La aflarea veștii morții medicului, prof. univ. dr. Grigore Tinică a postat un mesaj emoționat pe pagina sa de Facebook: 

„Și a mai plecat unul dintre noi la Ceruri… Vadim Sârbu… Tânăr, plin de viață, o forță care dădea lumii trăire, cu aceeași intensitate cu care îți definea propriul destin.

Mâini de aur pentru cei aflați în nevoie, o bucurie de Om pentru familie și pentru toți cei care l-am cunoscut. Te întrebi, câteodată, de ce? De ce atâta grabă în întâlnirea cu Marele Creator?

Ce sens are Viața dacă Moartea ne așteaptă pe fiecare dintre noi, oricând și oriunde, uneori, chiar și în vârful de ac al unei creaturi minuscule în comparație cu Omul.

Dacă aș fi cinic, m-aș gândi poate că, luându-l atât de repede dintre noi, Dumnezeu avea mare nevoie de cineva care să îi trateze Dinții.

Sau poate că se plictisea, ascultând tristeți sau rugi deșarte ale unor pământeni mult prea grăbiți de a-și trăi clipa, prea preocupați de Astăzi, uitând că există și vise și iubire și credință și suflet…

Și atunci, Înțelept, s-a gândit să își mai apropie un muritor cu caracter puternic, un om adevărat, cu care să împartă clipe de bucurie, în care să aibă încredere sau, poate, doar să facă o saună…cu povești frumoase și savuroase spuse de Vadim.

Nu știu cum, nu înțeleg de ce, știu doar că, de acum, ne mai rămân doar amintiri și speranța că undeva, cândva, ne vom mai reîntâlni în Ceruri.

Însă, până atunci, nu îmi rămâne decât să îți trimit un gând bun, să îți aprind o lumânare și să îl rog pe Dumnezeu să aibă grijă de tine. Drum lin, Dragul meu Prieten! Dumnezeu să te odihnească în pace”, a transmis prof. univ. dr. Grigore Tinică.

Dr. Ciuhodaru: 10 reguli de supraviețuire în caz de înțepături

Chiar dacă nu le facem nimic, albinele ne pot ataca în timpului sezonului cald, mai ales când sunt temperaturi extreme. Iată ce ne sfătuiește medicul Tudor Ciuhodaru în aceste cazuri.

În timpul sezonului cald, albinele pot deveni agresive şi ne pot ataca, iar înţepătura lor poate fi mortală, de aceea este foarte important să intervenim rapid.
„În reacțiile severe adrenalina e regina”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, în ghidul de supravieţuire prezentat pe pagina sa de Facebook, citat de Antena 3.

„10 lucruri care vă pot salva viața

Ce să (NU) faci în astfel de situații. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în Parlament) e bine de știut:

1. Albina nu atacă dacă nu este agresată.

2. Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.

3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.

4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.

5. După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.

6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.

7. Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de situații:

a) nici o reacție la înțepătură – sunt necesare minim două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori;

b) reacție inflamatorie ușoară/moderată – locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;

c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic) – cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătură și evoluție potențial letală.

8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.

9. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

10. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

MARE ATENȚIE! Este extrem de important!

1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).

2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).

3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.

4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți (mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră, adrenalina autoinjectabilă.

5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă”, a  mai scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel