marți, mai 17, 2022

Fericirea din bucătărie! Top 14 alimente care te fac fericit.

Când vine vorba de stilul tău de viață și obiceiuri, poți face multe pentru a menține o mentalitate și o perspectivă pozitivă, inclusiv să dormi suficient, să faci mișcare și, de asemenea, să mănânci „mâncare fericită”.

„Mâncatul fericit” implică consumul a numeroase alimente care oferă nutrienți, cum ar fi proteine, triptofan, omega-3 și vitamina B12, care sunt legate de o sănătate mintală generală mai bună.

Te-ar mai interesa: Senzația și semnele de pe piele care poate indica ...

Alimentele bogate în antioxidanți, precum și carbohidrații complecși care furnizează fibre, sunt, de asemenea, importante pentru susținerea sănătății intestinale și pentru combaterea inflamației cronice – două aspecte cheie legate de îmbunătățirea stării de spirit. De aceea sunt unele dintre cele mai bune alimente care stimulează starea de spirit.

Potrivit draxe.com, alimentele fericite sunt cele care vă ajută să vă îmbunătățiți starea de spirit și sănătatea mintală. Ei fac acest lucru furnizând anumiți nutrienți care vă ajută corpul să producă mai multe substanțe chimice pentru a se simți bine, cum ar fi neurotransmițătorul numit serotonină.

Te-ar mai interesa: Atenție! Retenția de apă poate fi semnul unei boli...

Nutrienții găsiți în alimente care vă pot ajuta să vă simțiți mai fericit includ:

  • Triptofan
  • Acizi grasi omega-3
  • Carbohidrați complecși/fibre
  • Antioxidanți, cum ar fi bioflavonoidele și polifenolii (inclusiv antocianidine și catechine)
  • Folat
  • Magneziu
  • Vitamina C
  • Vitamina B12
  • Cupru
  • Zinc

Top 14 alimente care te fac fericit:


Alimente care te fac fericit: 1. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră adevărată (sau cacao/cacao) este plină de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, care, atunci când sunt lăsate necontrolate, pot dăuna creierului. Ciocolata este, de asemenea, capabilă să-ți ridice starea de spirit aproape instantaneu datorită prezenței unor compuși precum teobromina și feniletilamina, care acționează ca „antidepresive naturale” și triptofan, care ajută creierul să producă serotonină.

Te-ar mai interesa: Boala de care suferi dacă ai mereu arsuri în capul...


2. Somon și alți pești grasi

Peștele gras, cum ar fi somonul sălbatic, sardinele și anșoa, sunt cele mai bune surse alimentare de acizi grași omega-3, care vă pot îmbunătăți starea de spirit și pot combate inflamația și depresia. Peștele este, de asemenea, foarte bogat în proteine, formate din aminoacizi, pe care corpul tău le folosește pentru a crea neurotransmițători (substanțe chimice care permit celulelor creierului să comunice).

Te-ar mai interesa: Remedii naturale pentru combaterea inflamației abd...

Se știe că alimentele proteice vă influențează în mod pozitiv starea de spirit și energia – ca să nu mai vorbim de faptul că sunt satioase și pot preveni foamea, care este asociată cu schimbările de dispoziție.


Alimente care te fac fericit: 3. Iaurt

Ca aliment fermentat, iaurtul (precum și alte produse lactate fermentate precum chefirul și amasiul) furnizează probiotice care ajută la promovarea unui mediu intestinal sănătos. Un intestin care funcționează bine echivalează cu o mentalitate mai fericită, deoarece corpul tău este locul în care se produce majoritatea serotoninei.

Te-ar mai interesa: Cum dizolvi în mod natural cheagurile de sânge? Tr...


Alimente care te fac fericit: 4. Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt foarte bogate în vitamina C și alți antioxidanți care protejează creierul de stres oxidativ. În plus, oferă alți nutrienți importanți pentru procesele cognitive, inclusiv cuprul și acidul folic.


5. Ulei de măsline

Considerat a fi una dintre cele mai sănătoase grăsimi existente, uleiul de măsline oferă acizi grași mononesaturați despre care se știe că au efecte antiinflamatorii și neuro-protectoare. Oamenii care consumă mult ulei de măsline în dieta lor, inclusiv cei care urmează o dietă mediteraneană, au tendința de a experimenta mai puțină depresie și o funcționare cognitivă mai bună la vârsta înaintată.


6. Nuci

Cu aportul lor de omega-3 pe bază de plante, vitamina E și alți antioxidanți, plus multe minerale, nucile sunt printre cele mai recomandate alimente pentru sănătatea creierului și cognitivă. De fapt, un studiu a constatat că persoanele care consumă în mod regulat nuci ca parte a unei diete antiinflamatorii au beneficiat de o protecție sporită împotriva dezvoltării depresiei.


Alimente care te fac fericit: 7. Seminte de in

Sănătatea intestinală și aportul mai mare de grăsimi sănătoase sunt ambele corelate cu efecte pozitive asupra stării de spirit a oamenilor. Așa se explică de ce semințele de in sunt considerate un aliment fericit, având în vedere că sunt pline de omega-3 cunoscuți sub numele de acid alfa-linolenic (ALA), plus lignani care au efecte antioxidante și tipuri de fibre atât solubile, cât și insolubile.


8. Banane

Bananele sunt o sursă bună de carbohidrați și electroliți, care ajută la furnizarea de energie creierului și corpului, precum și triptofan, un aminoacid despre care s-a demonstrat că are proprietăți calmante, deoarece stimulează eliberarea de serotonine.

ou să fie sănătos

9. Ouă

Ouăle, în special gălbenușul, sunt una dintre cele mai bune surse de compus numit colină, care ajută la stimularea funcției creierului, inclusiv prin sprijinirea învățării și a memoriei. Ouăle vă oferă, de asemenea, proteine ​​și vitamina B12, care sunt necesare pentru a vă menține energia.


Alimente care te fac fericit: 10. Fulgi de ovăz și alte cereale integrale

Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul, quinoa, hrișca etc., sunt bogate în fibre, minerale și chiar unele proteine ​​pe bază de plante. Ele susțin sănătatea intestinală, deoarece „hrănesc” microbi probiotici sănătoși care joacă un rol în reglarea inflamației și a producției de hormoni. În plus, mesele care conțin carbohidrați contribuie la sinteza serotoninei.


11. Legumele verzi

Legumele verzi, cum ar fi varza kale, spanacul, smogul elvețian și altele conțin acid folic, despre care s-a demonstrat că ajută la protejarea împotriva depresiei. Legumele verzi sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți și alți nutrienți care ajută la liniștea minții și a corpului, inclusiv magneziul, care poate ajuta la relaxarea musculară și la digestie.


12. Turmeric

Ingredientul activ care se găsește în rădăcina de turmeric, numit curcumină, are proprietăți antiinflamatorii și a fost asociat cu îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății mintale în studii. Cercetătorii cred că turmericul/curcumina poate funcționa prin afectarea pozitivă a nivelurilor de serotonine și dopamină, protejând creierul și mitocondriile de leziuni și sporind rezistența împotriva efectelor negative ale stresului.


Alimente care te fac fericit: 13. Ceai verde

În ceaiul verde veți găsi compusul neuroprotector numit epigalocatechin-3-galat (EGCG), care este legat de beneficii, inclusiv concentrare și atenție sporite, perspectivă, calm și percepție îmbunătățită asupra stresului. Bucurați-vă de două până la patru căni de ceai verde pe zi pentru cele mai multe beneficii, care includ și combaterea inflamației.

consumul de cafea

14. Cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial, în mare parte datorită conținutului său de cofeină, care este energizantă și cunoscută că crește motivația și concentrarea. Cafeaua este, de asemenea, bogată în antioxidanți, iar consumul a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de depresie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private