miercuri, decembrie 8, 2021

Fertilitatea masculină este amenințată de factori banali, care se regăsesc în oricare locuință. Cercetători de la Universitatea Nottingham (Marea Britanie) au descoperit că produsele chimice din locuinţe afectează fertilitatea bărbaţilor şi a câinilor de companie, potrivit unui studiu publicat recent de revista Scientific Reports şi citat de EFE.

În ultimele decenii experţii au analizat scăderea fertilităţii masculine prin studii care demonstrează o reducere la nivel global cu 50% a calităţii lichidului seminal în ultimii 80 de ani.

Te-ar mai interesa: Simptomul mai puțin obișnuit al deficitului de zin...

Un studiu prealabil realizat de experţii de la Nottingham a demonstrat cum calitatea spermei la câinii de companie a scăzut drastic, fapt ce a ridicat întrebarea dacă produsele chimice din casele noastre pot influenţa această scădere.

În cadrul studiului s-au analizat efectele a două produse chimice specifice: plastifiantul DEHP, foarte obişnuit în locuinţe (se foloseşte la covoare, tapiserie sau haine) şi compuşii bifenil policloruraţi (PCB153). Cele mai multe produse alimentare sunt ambalate în prezent în plastic, iar plastifianţii pătrund în corp prin piele şi mâncare.

Te-ar mai interesa: Trei dintre probele recoltate de la cei 28 de spor...

PCB sunt consideraţi ca fiind produse periculoase, datorită persistenţei acestora în mediul înconjurător, a capacităţii de bioacumulare, a faptului că nu se degradează în mediul ambiant şi cauzează efecte adverse şi toxice asupra organismelor expuse la aceste substanţe.

Au fost realizate două experimente identice la ambele specii utilizând un eşantion de spermatozoizi de la bărbaţi donatori şi de la câinii care trăiesc în aceeaşi locuinţă în Marea Britanie.

Te-ar mai interesa: Primul centru din România care angajează, în mod d...

Rezultatele au dezvăluit că produsele chimice, în concentraţii relevante pentru expunerea la mediu, au acelaşi efect dăunător asupra lichidului seminal uman cât şi a celui animal.

Potrivit lui Richard Lea, profesorul de Biologie Reproductivă de la Universitatea din Nottingham care a condus noul studiu, “câinii sunt o oglindă a declinului reproductiv al bărbaţilor”.

“Descoperirile noastre sugerează că produsele chimice care se utilizează amplu în mediul casnic şi la locul de muncă sunt responsabile de scăderea calităţii spermei atât la bărbaţi cât şi la câinii de companie care trăiesc în acelaşi mediu”, notează expertul britanic.

Te-ar mai interesa: Statistică îngrijorătoare. 60% dintre români merg ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri