Sari la conținut

Fertilizarea in vitro, cu risc de naștere prematură

La o femeie care a rămas însărcinată prin metode artifi ciale, în anumite cazuri, există riscul de a naște înainte de termen, în funcție de numărul de copilași și de bolile care i-au determinat infertilitatea

Dana Lascu

Trebuie spus de la bun început că sarcina obținută în urma fertilizării in vitro este la fel cu o sarcină obținută pe cale naturală, din punct de vedere al felului în care cele două evoluează ulterior. Și riscurile sunt asemănătoare. „Posibilitatea ca dintr-o sarcină obținută prin FIV să se nască bebeluși prematuri vine din faptul că în cazul fertilizărilor in vitro probabilitatea obținerii de gemeni este mai mare decât în mod normal. La fiecare embriotransfer efectuat este evaluată starea de sănătate a mamei, se ține cont de vârsta acesteia, de motivul pentru care nu a obținut o sarcină pe cale naturală, iar medicul, împreună cu cuplul, decide transferarea unui număr de embrioni. De obicei, acesta nu este mai mic de doi, de aici și posibilitatea obținerii unei sarcini gemelare. Se știe că sarcinile gemelare au o probabilitate mai mare de a se naște înainte de 37 de săptămâni, termenul de referință pentru o sarcină la termen”, explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate.

Gravidele cu trombofilie, urmărite atent

O situație mai aparte o prezintă și femeile diagnosticate cu infertilitate primară sau secundară din pricina unor trombofilii complexe. „În urma unui diagnostic corect și a instituirii unui tratament corespunzător, se poate obține sarcină în aceste cazuri. Însă este necesar ca ele să fie urmărite cu atenție, deoarece există o ușoară predispoziție de naștere prematură, tocmai din pricina mutațiilor genetice de trombofilie. Depinde însă foarte mult de tipul de trombofilie implicat. Astfel de sarcini este bine să fie urmărite, pe lângă medicul ginecolog, și de medicul hematolog, pentru o ținere sub control cât mai bună a lucrurilor”, detaliază dr. Andreas Vythoulkas.

Tiroida poate crea probleme

Există și o a treia situație în care gravidele inseminate artificial pot ajunge să nască mai devreme. „Este cazul problemelor de tiroidă, care pot duce la infertilitate. Atât hipotiroidia, cât și hipertiroidia – în cazul în care sunt netratate – pot avea repercusiuni asupra fertilității. Și în cazul sarcinilor cu aceste afecțiuni este nevoie de o monitorizare mai atentă, pentru că și ele au o predispoziție către a nu ajunge la termenul de 37 de săptămâni. În această situație, medicul ginecolog care urmărește sarcina este bine să colaboreze cu medicul endocrinolog”, conchide specialistul în infertilitate și fertilizare in vitro.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel