Sari la conținut

Fibromul uterin: ce dimensiuni poate atinge? Cum poate fi tratat nechirurgical?

durere pelvina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale infectiilor urinare

Fibromul uterin este o tumoare uterină benignă cu origine în musculatura netedă. Cele mai multe fibroame uterine sunt mucoase, urmate apoi de cele intramurale si de cele submucoase. Deoarece contin receptori estrogenici, fibroamele tind sa creasca pe perioada anilor fertili si sa se regenereze dupa menopauza.

Care a fost cel mai mare fibrom uterin raportat?

Chiar dacă pare greu de crezut și sunt foarte rare cazurile de acest fel, trebuie să știi că cel mai mare fibrom uterin raportat vreodată la nivel mondial a fost de 28 de kilograme.

A fost cazul unei femei de 54 de ani din Singapore. În cazul acesteia a fost nevoie de o operație de histerectomie totală. Acest lucru presupune scoaterea uterului și a colului odată cu scoaterea fibromului gigant. Se pare că femeia a neglijat vizita la medic pentru că îi era frică de operație. Această teamă a făcut ca, în câtiva ani, dimensiunea fibromului să ajungă la 26 de centimentri în diametru.  Acoperea întreaga cavitate abdonimală și pelvină ceea ce a reprezentat un caz medical dificil de operat. După operația de histerectomie, medicii chirurgi plasticieni au fost nevoiți să reconstruiască pereții abdominali care s-au subțiat de-a lungul timpului.

Fibromul uterin și dimensiunile sale:

  • Mici ( > 1 cm pana la 5 cm) – bob de mazăre până la lime
  • Medii ( 5 cm pana la aprox 10 cm) – piersică până la lămâie
  • Mari (10cm+) – fruct de mango până la pepene.

Cum poate fi depistat fibromul uterin?

Cea mai ușoară metodă de depistare a fibromului uterin este ecografia transvaginală. Această investigație este recomandată anual la controlul de rutină. Pe lângă diagnosticarea unui fibrom, ecografia poate arăta și alte anomalii ale uterului sau ale ovarelor.

Cum poate fi tratat fibromul uterin?

  • Hormonal
  • Intervențional
  • Chirurgical

Una dintre metodele eficiente de tratament a fibroamelor uterine este reprezentata de procedura nechirurgicala de embolizare uterina, aceasta avand o rata de succes interventional de 98%, conform unui comunicat al Centrului de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Inteventionala Bucuresti, ARES.

“Pana in prezent, am tratat cu succes peste 8.000 de paciente prin acesta procedura de embolizare a fibromului uterin. Procedura reprezinta o optiune alternativa celei chirurgicale, aceasta constand doar in punctia arterei brahiale si montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 4 mm). In continuare, se introduce prin teaca un cateter (tub subtire de plastic) si sub control radiologic, folosind si substanta de contrast iodata, se ghideaza acest cateter prin vasele de sange pana la nivelul arterei uterine. Odata pozitionat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sange ce alimenteaza fibromul.

Un alt avantaj este durata medie a interventiei- 30 de minute, anestezia fiind doar locala. De asemenea, nu exista o perioada de recuperare propriu-zisa, sunt trei zile de tratament medicamentos, antiinflamator, analgezic si antibiotic, iar spitalizarea consta intr-o singura noapte.”, spune Dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel