marți, aprilie 13, 2021

Ficatul doare doar în cazuri foarte rare, atrag atenția medici. În cazuri mai grave, durerea apare în cazul unor tumori mari localizate la nivelul ficatului, în altele e vorba doar de o problemă digestivă.

Pentru a afla cum funcționează ficatul, sunt necesare anumite analize. 

Analiza relevantă pentru funcţia ficatului este transaminaza glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanina (ALAT). Alături de aceasta, importante pentru evaluarea funcţiei ficatului sunt şi valorile bilirubinei, dar şi ecografia abdominală.

”Adeseori se doreşte efectuarea unor analize şi investigaţii pentru ficat, persoanele în cauză susţinând că „le doare ficatul“. Atenţie, însă: ficatul nu doare decât foarte rar. Doar când există o distensie rapidă a capsulei hepatice –

hematoame subcapsulare sau tumori explozive – situaţii mai rar întâlnite. Ceea ce doare şi disconfortul apărut pot fi cauzate de unghiul hepatic colonic, relevant pentru o boală digestivă – o colită de exemplu,” explică dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Ficatul doare în caz de colică biliară

Sau, frecvent în cazul femeilor, poate fi vorba de o colică biliară, potrivit medicului. Simptomele apar mai ales după prânzuri mai copioase, mai grase. Mai mult, pot apărea şi migrenele biliare – cefalee (durere de cap), stare de greaţă, uneori cu vertij.

Senzaţia de durere şi plenitudine pe care pacientul o „percepe“ ca şi „durere în zona ficatului“ este dată de fapt de bilă. Medicul de familie este cel care îndrumă pacientul, îi recomandă analizele, investigaţiile necesare sau îl trimite la specialist.

 Relevantă pentru funcţia ficatului este transaminaza glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanină (ALAT), confomr medicului. Rezultatele acestei analize pot semnala dacă este în suferinţă celula hepatică – hepatocitul – „celula de aur a ficatului“. Bineînţeles, alături de ALAT funcţia

ficatului în general poate fi evaluată şi în funcţie de valoarea bilirubinei.

Dar, atenţie: bilirubina poate să crească şi în alte afecţiuni. De exemplu, în boli ale căilor biliare – pietre la fiere, icter mecanic etc. ”Ne confruntăm frecvent cu pacienţi în vârstă care ajung la noi cu icter, bănuindu-se o hepatită virală acută. Dar, de fapt, cel mai adesea, în astfel de situaţii este vorba de probleme ale căilor biliare sau probleme legate de pancreas şi nu de o suferinţă a ficatului din cauza unei hepatite acute,” adaugă dr. Carmen Manciuc.

Medicul subliniază că pentru a se ajunge

la un diagnostic corect, nu este suficient să luăm în calcul doar valorile crescute ale ALAT şi ale bilirubinei. Trebuie evaluate şi datele clinice, trebuie făcută o anamneză a stării pacientului. În plus, foarte importante sunt investigaţiile imagistice, în speţă ecografia abdominală.

Aceasta poate releva dimensiunile ficatului, aspecte ale acestuia, procese înlocuitoare de spaţiu – tumori, dar şi existenţa unor obstacole – pietre la fiere – sau probleme cu pancreasul. Repet: alături de rezultatele analizelor şi date despre simptomatologia pacientului, ecografia abdominală poate completa tabloul şi poate conduce spre un diagnostic corect.

 

Ultimele stiri

Parteneri