Sari la conținut

Specialist în cancer de ficat: ”Orice durere în partea dreaptă a abdomenului este un motiv să vă adresați medicului”

Din cuprinsul articolului

Ficatul doare. Circulă o vorbă din popor care spune că ficatul nu doare. De asemenea, mai există și acea consolare după o perioadă de exces alimentar, „lasă că ficatul se regenerează”. Adevărul din spatele acestor mituri l-am aflat de la unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu,  Prof. dr. Yaman Tokat, chirurgul care a salvat mii de vieți prin transplant hepatic în Turcia, dar și în întreaga lume.

Se întâmplă ca o mare parte din pacienți să își efectueze analizele de rutină, anual, iar la un moment dat descoperă că au o boală avansată a ficatului. Acest scenariu este unul foarte comun și chirurgul ne explică de ce.

Tumorile hepatice sunt alcătuite din celule hepatice și se comportă în primă fază exact ca și ficatul. De aceea, oamenii nu-și dau seama că au o boală gravă la ficat decât atunci când e prea târziu, când cancerul a ajuns la un stadiu avansat. Orice durere în partea dreaptă a abdomenului superior este un motiv să vă adresați medicului, dacă suferiți de diabet sau dacă sunteți peste greutatea normală, ori dacă în trecut ați suferit de obezitate și dacă aveți în familie persoane care suferă de boli hepatice, obligatoriu trebuie să vă monitorizați sănătatea ficatului anual”.

Și ficatul doare. Iată când

Așadar, ficatul doare, dar atunci când simțiți orice fel de disconfort trebuie să apelați la un consult de specialitate, în special unul imagistic. „Ficatul doare când capsula ficatului este sub presiune. El nu doare în mod obișnuit, ci doar atunci când se mărește. Iar acesta e semnul unei boli sau a unei tumori”, aprofundează medicul turc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel