Sari la conținut

Ficatul gras afectează 80% dintre femeile de peste 40 de ani. Iată cum poți să previi și să inversezi boala. 4 sfaturi utile

ficat gras
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Predispoziția genetică a bolilor de ficat

Ficatul gras afectează 80% dintre femeile de peste 40 de ani. Iată cum poți să previi și să inversezi boala. 4 sfaturi utile.

Un ficat fără grăsimi înfundate accelerează metabolismul, întărește imunitatea, accelerează energia și îți menține mintea ascuțită. În plus, protejează împotriva demenței, a hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă.

Ficatul gras afectează 80% dintre femeile de peste 40 de ani

Și în timp ce uzura ficatului poate duce la ficatul gras, o afecțiune numită boală hepatică grasă non-alcoolică sau NAFLD, afectează 80% dintre femeile de peste 40 de ani. Ficatul gras nu doare, este o boală silențioasă, ca toate bolile metabolice, precum ateroscleroza, bolile cardiovasculare.

La fel ca diabetul, boala de ficat gras se instalează treptat și dă semne abia când ajunge la stadiul de complicații, de fibroză sau ciroză, când procesul este ireversibil, deci ficatul nu se mai poate regenera.

Din fericire, aceste patru sfaturi simple vă vor arăta cum să preveniți și să inversați boala ficatului gras, potrivit womansworld.com.

Iată cum poți să previi și să inversezi boala ficatului gras. Ouăle sunt cea mai bună mâncare

Mâncatul a două ouă de câteva ori pe săptămână vă crește nivelul de colină, un nutrient de care 90% dintre noi nu se satură. Aceasta este cheia, deoarece ficatul folosește colina pentru a descompune grăsimile.

Într-un studiu de la Universitatea din Carolina de Nord, 80% dintre femeile cu ficat gras care și-au crescut aportul de colină au avut o inversare de 100% a afecțiunii, adesea în decurs de 30 de zile. Curcanul, puiul, carnea de vită și broccoli oferă, de asemenea, un impuls.

cafea

Cafeaua este cea mai bună băutură

Dacă vremea rece de iarnă te face să vrei să mai torni o ceașcă sau două de cafea, dă-i drumul! Cercetările japoneze dezvăluie că persoanelor care obișnuiesc să bea trei căni pe zi, le scad șansele de ficat gras cu 78%.

Cofeina și acidul clorogenic din Java protejează împotriva daunelor celulare care determină acumularea grăsimii în organ.

curcumina

Cum poți să previi și să inversezi boala ficatului gras. Curcumina este cel mai bun compus de condimente

Curcumina, un compus din turmericul de mirodenii indian cu nuanțe vibrante, face mai mult decât să adauge aromă supelor, tocanelor și mâncărurilor cu orez. De asemenea, stimulează enzimele care elimină depozitele de grăsime din ficat. De fapt, un studiu din revista Phytotherapy Research a constatat că adăugarea de curcumină în dieta participanților le-a redus grăsimea din ficat cu 51% în opt săptămâni. Și este nevoie doar de 1⁄2 linguriță pe zi.

Dansul este cel mai indicat tip de activitate fizică

Doar 30 de minute de activitate zilnic ajută ficatul să ardă 39% din grăsimea stocată, spun oamenii de știință britanici. După cum explică cercetătorul de ficat gras Jeffrey B. Schwimmer, MD, exercițiile de intensitate moderată declanșează descompunerea grăsimilor din organ.

El recomandă să dansezi pentru că este distractiv și ușor, dar trei perioade de activitate de 10 minute, cum ar fi să iei cumpărăturile din mașină sau să urci și să cobori scările, funcționează și ele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel