Sari la conținut

Preveniți boala ficatului gras făcând acest lucru zilnic. Ai nevoie de câteva minute

Ficatul gras
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Ficatul gras

Un nou studiu publicat în revista Molecular Metabolism a constatat că exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor asociate ficatului gras. Persoanele care suferă de boală hepatică non-alcoolică (NAFLD) au adesea diabet de tip 2, precum și un risc crescut de ciroză hepatică, boli cardiovasculare și mortalitate.

NAFLD apare atunci când depozitele de grăsime se acumulează în ficat și, cu timpul, pot perturba funcția celulelor hepatice, ceea ce poate duce la inflamație în interiorul organului.

Exercițiile fizice pot preveni bolile hepatice grase cauzate de supraalimentare

În studiul realizat de dr. Miriam Hoene și dr. Lisa Kappler, șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în energie (HED). Dieta bogată în energie (HED) conținea adaos de zahăr (10% greutate zaharoză) și grăsimi (20% greutate untură).

La sfârșitul studiului de șase săptămâni, cercetătorii au descoperit că șoarecii care s-au antrenat  trei zile pe săptămână timp de 1 oră pe o bandă de alergare au arătat un control mai bun al greutății decât cei care au rămas sedentari.

Rezultatele au arătat că antrenamentul a ajutat la reglarea enzimelor importante din ficat responsabile de descompunerea glucozei și fructozei. În consecință, în ficat sunt stocate mai puține grăsimi și lipidele specifice, cum ar fi diacilglicerolul, sunt reduse. În plus, șoarecii antrenați pentru exerciții fizice din dieta HED au experimentat și un control mai bun al glucozei.

Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD)

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este termenul pentru o serie de afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în ficat. Se observă de obicei la persoanele supraponderale sau obeze.

NAFLD în stadiu incipient nu dăunează de obicei, dar poate duce la leziuni hepatice grave, inclusiv ciroză, dacă se agravează.

A avea un nivel ridicat de grăsime în ficat este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de rinichi.

Dacă aveți deja diabet, NAFLD vă crește șansa de a dezvolta probleme cardiace.

Dacă este detectată și gestionată într-un stadiu incipient, este posibil să opriți agravarea NAFLD și să reduceți cantitatea de grăsime din ficat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel