Sari la conținut

Ficatul gras. Circumferință abdominală crescută poate fi un semnal de alarmă

insulina
Sursa foto: Pixabay
Rezistena la insulina este una dintre cauzele pentru care scapati destul de greu de excesul de kilograme

Ficatul gras. Dr. Laura Ene a explicat de ce ficatul gras, boala oamenilor sedentari, este atât de periculoasă. Medicul spune că grăsimea acumulată în exteriorul circumferinței abdominale poate să fie deja instalată și printre organele interne. Iar această grăsime instalată printre organele interne, care se poate vedea la ecografia abdominală, poate sufoca organenele interne, afirmă medicul.

„Steatoza hepatică este încărcarea cu grăsime a ficatului. Ea poate să apară nu numai la persoanele supraponderale, ci și la cele normoponderale, în cazul unui consum excesiv nu doar de grăsimi, ci și de băuturi carbogazoase, de dulciuri în exces, pentru că grăsimile pe ficat nu se adună doar din grăsimile din alimentație.

Zaharurile mâncate în exces și neconsumate se depun pe ficat sub formă de trigliceride și sub formă de ceea ce se vede la ecografie ca ficat gras. Din păcate, ca și diabetul, ca și sindromul metabolic către care poate să evolueze, ficatul gras nu are simptome. Însă sunt niște semne, precum o circumferință abdominală de peste 90 sau 94 la bărbați, peste 80 sau 84 la femei”, explică medicul.

Grăsime instalată printre organele interne poate sufoca organenele interne

„Aceasta ar trebui să ne atragă atenția că grăsimea acumulată în exteriorul circumferinței abdominale să fie deja instalată și printre organele interne. Iar această grăsime instalată printre organele interne, care se poate vedea la ecografia abdominală, poate sufoca organenele interne și are riscul de a transforma o boală și o afecțiune simplă în diabet sau să crească riscul evenimentelor cardiovasculare precum infarctul”,mai spune dr. Ene, în exclusivitate pentru Digi 24.

Potrivit medicului, trebuie să respectăm cele trei mese pe zi, să nu înghesuim toate alimentele într-o singură masă, și aceea seara, de obicei când venim de la serviciu. Tot ce consumăm în masa de seară, mai ales zaharuri pe care le găsim în pâine, cartofi, paste făinoase dar și în fructe, fructele consumate în exces seara, pot duce la îngrășare și la steatoză hepatică.

„Persoanele diagnosticate cu steatoză hepatică trebuie să urmeze un stil de viață echilibrat cu cele trei mese pe zi, să fie bogate în legume proaspete, carne slabă, lactate degresate. Nu trebuie să ronțăie între mese, să nu mănânce tot felul de snacksuri, să nu mănânce fast-food și băuturi carbogazoase. Tratamentul medicamentos constă în suplimente care pot ajuta ficatul să se regenereze. Recomand pacienților suplimentele naturale, alimentele de calitate.”, potrivit Digi 24.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel