vineri, august 19, 2022

Ficatul gras non-alcoolic – cea mai frecventa boala hepatica la nivel mondial – creste cu o viteză incedibilă. Cu toate acestea, un număr mare de persoane care sunt afectate nu stiu că au boala. Un simptom care apare dimineața, la trezire ar putea sugera boala, însă mulți nu îl iau în seamă. 

Steatoza hepatică este o cauză principală a bolilor hepatice și a decesului, la nivel global afectând, până în prezent, aproape o treime din populația adultă, potrivit noilor statistici. Epuizarea poate fi un semn al mai multor boli, dar când apare la prima oră a dimineții, poate indica o boală hepatică.

Te-ar mai interesa: Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la m...

Simptome ficat gras

Boala ficatului gras non-alcoolic este termenul folosit pentru o serie de afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în ficat.

Este asociată clinic cu o serie de simptome, inclusiv dureri abdominale, greață și îngălbenirea pielii (icter), dar una dintre cele mai întâlnite semne este oboseala.

Oboseala este un simptom complex care cuprinde, inclusiv letargie, stare de rău și epuizare, conform Jurnalului Canadian de Gastroenterologie și Hepatologie.

Oboseala care apare la prima oră dimineața ar putea sugera o problemă hepatică, relatează Mirror.

Într-un articol apărut în revista Gut, cercetătorii au explicat: „Oboseala este o problemă semnificativă în boala ficatului gras non-alcoolic, este similară ca grad cu cea întâlnită la pacienții cu ciroză hepatică primară și este asociată cu afectarea funcției fizice.

Te-ar mai interesa: Elena Udrea: Cer să fiu declarată nebună și lipsit...

„Oboseala în steatoza hepatică pare să nu aibă legătură cu severitatea bolii hepatice de bază sau cu rezistența la insulină, dar este asociată cu somnolență semnificativă în timpul zilei.”
Alte rapoarte medicale afirmă că oboseala este simptomul cel mai frecvent întâlnit de pacienții cu această boală.
Simptomul are un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor care suferă, ducând la scăderea productivității muncii sau a performanței academice.

Te-ar mai interesa: Gabriel Diaconu pune punctul pe i. Cineva ar trebu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private