Sari la conținut

Filmările camerelor de securitate vor fi depășite. Vor avea nevoie doar de acces la gândurile tale

Filmările camerelor de securitate vor fi depășite. Există o tehnică ce poate utiliza undele cerebrale pentru a arăta cum percep creierele noastre imaginile fețelor. Nu este pentru prima oară când oamenii de știință ne citesc gândurile.

Ideea că poate exista un dispozitiv care poate face asta este tot mai plauzibilă, deoarece câțiva cercetători au creat un algoritm care poate să reconstruiască ceea ce vezi scanându-ți undele cerebrale.

În urmă cu doi ani, cercetătorii au folosit scanările RMN pentru a face acest lucru, caz în care voluntarii intră într-o complicată maşinărie, de dimensiuni mari, şi unde aceştia stai nemişcaţi preț de câteva minute timp în care le este scanat fluxul de sânge din creier.

O nouă descoperire, un dispozitiv ce foloseşte electrozi pentru a analiza undele cerebrale, presupune să porţi doar o cască specială EEG (EEG este prescurtarea de la electroencefalogramă) ce poate capta activitatea pe o scară măsurată în milisecunde.

Folosind EEG, putem vedea în detaliu felul în care percepția unei fețe se dezvoltă în creierul uman.

În cadrul studiului, fiecare voluntar și-a pus o cască EEG și s-a uitat la imagini care înfățișau diferite fețe. Dispozitivul EEG le-a înregistrat activitatea cerebrală, iar aceasta a fost analizată de algoritmi, pentru a reconstrui imaginea feței pe baza percepțiilor din mintea voluntarilor.

În felul acesta au rezultat imagini extrase din construcțiile bazate pe EEG ale fețelor, pentru fețe cu o expresie neutră (A) și fețe cu o expresie zâmbitoare (B)

Este adevărat că nu sunt imagini de înaltă definiție, dar este uimitor cum se poate reconstrui o imagine doar pe baza a ceea ce voluntarii privesc la un moment dat.

Următorul pas este reconstruirea unei imagini dintr-o amintire stocată în mintea voluntarilor. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât ar putea oferi sprijin de a putea comunica celor care se află în imposibilitatea de a face acest lucru. 

Astfel, dispozitivul ar putea să producă o reconstrucție bazată pe neuroni a lucrurilor percepute de o persoană, dar şi să reproducă ceea ce își amintesc sau își imaginează.

Şi oamenii legii ar putea beneficia de un astfel de dispozitiv, făcând inutile schiţele sau recunoaşterea martorilor şi facilitând accesul direct la gândurile noastre.

 

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel