joi, iunie 17, 2021

Orgasmul cerebral, Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR), este un  fenomen nou descoperit de neurologi, fără vreo legătură obligatorie cu sexul, ci mai degrabă cu mintea noastră.

Medicul  Mihaela

Bilic explică, într-o postare pe Facebook, ce generează  această stare de bine intensă numită și orgasm cerebral, cum se produce și mai ales la cine.

Dacă până acum noțiunea de orgasm avea automat conotații sexuale, mai nou s-a demonstrat că plăcerea intensă este o chestiune care ține de stimularea simțurilor. Și nu, nu este obligatoriu legat de sex, ci mai degrabă are legătură cu mintea noastră.

Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) se poate traduce drept răspuns senzorial autonom culminant și este un fel de extaz senzorial, o stare de bine intensă numită și orgasm cerebral.

Deși se

pare că a existat dintotdeauna, abia în anul 2000 Jennifer Allen vorbește și definește în America noțiunea de ASMR.

Acest termen face referință la modul individual, propriu fiecărui individ, de a reacționa prin plăcere la stimuli externi.

Cu alte cuvinte nu toți suntem sensibili la aceiași stimuli, nu tuturor ne plac aceleași lucruri- cu atât mai complicat, fiecare trebuie să descopere și să găsească propriile surse de plăcere.

Ce anume declanșează ASMR? Răspunsul senzorial autonom culminant este determinat în primul rând de stimuli auditivi, apoi de cei tactili și câteodată cei vizuali.

ASMR este o manifestare neurologică care asociază mai multe simțuri și este prezentă în general la persoane sensibile la sugestie, care au un contact real cu propria ființă și care reușesc să se bucure de prezent, să renunțe la control și la trăitul prin prisma rațiunii.

Fiind vorba despre un fenomen nou, nu există multe studii științifice care să-l analizeze, cel mai complet fiind un studiu epidemiologic făcut pe 500 persoane și ale cărui rezultate au fost publicate în 2015. Concluzia acestui studiu a fost că stimulii care duc cel mai des la declanșarea unui ASMR sunt, în ordine descrescătoare:

– vorbitul șoptit, murmuratul la ureche (75%)
– atenția personală acordată prin atingere, de exemplu să-ți perie sau să-ți împletească cineva părul, să-ți închidă nasturii sau un fermoar etc. (70%)
– sunetele “crocante”(64%)
– gesturile lente, cu încetinitorul (53%)

Orgasmul cerebral se caracterizează printr-o senzație de gâdilare, de înfiorare și căldură care pornește de la nivelul capului, coboară apoi pe gât și pe spate, prin umeri și brațe. Intensitatea senzației depinde de stimuli și e diferită de la o persoană la alta, dar are la bază aceeași

descărcare de dopamină responsabilă de starea de bine, de “topirea” de plăcere.

Dincolo de efectul benefic și de relaxarea pe care acești stimuli o pot produce, practicarea ASMR este privită în prezent ca un instrument antistres și anti-insomnie, dar are și rol antidepresiv și de reducere a durerilor cronice.

Concluzia e că ASMR poate funcționa similar meditației, metodă terapeutică deja recunoscută medical.

Așa că data viitoare când sunteți triști, stresați dau nu puteți adormi, nu nesocotiți eficiența orgasmului cerebral – o poveste spusă șoptit în timp ce cineva se joacă prin părul vostru poate face minuni.

Cât despre zgomotele “crocante” mai trebuie studiat, înclin să cred că dacă cineva îți ronțăie în cap mai degrabă te enervează decât să-ți facă plăcere. Poate merită încercat un susur de apă sau trosnetul focului în șemineu-pare a fi de sezon.

Ultimele stiri

Parteneri