Categories: Ştiri sănătate

First Contact, aplicația care te te poate proteja de infectarea cu virusul SARS-CoV-2

First Contact este prima aplicație din România care îți poate oferi informații esențiale despre evoluția răspândirii virusului. Aceasta are rolul de a te avertiza de un posibil contact cu o persoană infectată.

First Contact este prima aplicație lansată în România care poate schimba modul în care evoluează pandemia, potrivit Știrilor TVR.

Aplicația foloșeste tehnologia actuală cu scopul de a avertiza utilizatorii de anumite pericole de infectare. În acest sens, First Contact te poate anunța dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus.

Mai mult de atât, aplicația păstrează anonimatul persoanelor și informațiile introduse de utilizatori. Identitatea va fi protejată, atât cea a persoanelor care declară că sunt infectate, cât și cea a persoanelor care au fost expuse contaminării.

„Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”, au spus dezvoltatorii aplicației, conform Știrilor TVR. 

La nivel european, numai 5 țări nu au implementat utilizarea unei astfel de aplicații. Principiul pe care funcționează este simplu. Aplicația, odată instalată, va avertiza utilizatorul de un posibil contact cu o persoană infectată. Datele sunt bazate pe alți utilizatori care declară, în cadrul aplicației, că au fost contaminați.

Prin utilizarea tehnologiei Bluetooth se asigură confidențialitatea informațiilor introduse. Dezvoltatorii susțin că nimeni nu poate afla identitatea utilizatorului, inclusiv autorități sau administratori ai sistemului. Astfel, ești în siguranță dacă declari informații despre persoanele cu care te-ai întâlnit, dacă ești infectat sau dacă ai fost expus contaminării de către alte persoane. Datele din telefonul tău vor rămâne confidențiale.

Proiectul a fost dezvoltat timp de 8 luni de către ONG-ul Noi, Cetățenii, cu ajutorul unor specialiști din domeniul IT. În perioada de testare, voluntarii nu au raportat nicio problemă legată de confidențialitate sau sigutanță a datelor. Aplicația poate fi descărcată numai de utilizatorii de Android, momentan.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

6 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

7 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

8 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia