Sari la conținut

First Contact, aplicația care te te poate proteja de infectarea cu virusul SARS-CoV-2

mesajele trimise in mers, pericol
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
mesaje telefon

First Contact este prima aplicație din România care îți poate oferi informații esențiale despre evoluția răspândirii virusului. Aceasta are rolul de a te avertiza de un posibil contact cu o persoană infectată.

First Contact este prima aplicație lansată în România care poate schimba modul în care evoluează pandemia, potrivit Știrilor TVR.

Aplicația foloșeste tehnologia actuală cu scopul de a avertiza utilizatorii de anumite pericole de infectare. În acest sens, First Contact te poate anunța dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus.

Mai mult de atât, aplicația păstrează anonimatul persoanelor și informațiile introduse de utilizatori. Identitatea va fi protejată, atât cea a persoanelor care declară că sunt infectate, cât și cea a persoanelor care au fost expuse contaminării.

„Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”, au spus dezvoltatorii aplicației, conform Știrilor TVR. 

La nivel european, numai 5 țări nu au implementat utilizarea unei astfel de aplicații. Principiul pe care funcționează este simplu. Aplicația, odată instalată, va avertiza utilizatorul de un posibil contact cu o persoană infectată. Datele sunt bazate pe alți utilizatori care declară, în cadrul aplicației, că au fost contaminați.

Prin utilizarea tehnologiei Bluetooth se asigură confidențialitatea informațiilor introduse. Dezvoltatorii susțin că nimeni nu poate afla identitatea utilizatorului, inclusiv autorități sau administratori ai sistemului. Astfel, ești în siguranță dacă declari informații despre persoanele cu care te-ai întâlnit, dacă ești infectat sau dacă ai fost expus contaminării de către alte persoane. Datele din telefonul tău vor rămâne confidențiale.

Proiectul a fost dezvoltat timp de 8 luni de către ONG-ul Noi, Cetățenii, cu ajutorul unor specialiști din domeniul IT. În perioada de testare, voluntarii nu au raportat nicio problemă legată de confidențialitate sau sigutanță a datelor. Aplicația poate fi descărcată numai de utilizatorii de Android, momentan.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel