Sari la conținut

Foarte multe femei au noduli la sâni și cei mai mulți dintre ei sunt benigni. Ce diferențiază un nodul nepericulos de cancer?

sanatatea sanilor
Sursa foto: Pexels
Investigatii medicale la san

Cancerul de sân este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer, cu o prevalență și mortalitate crescute, atât în România, cât și în întreaga lume.

Cancerul de sân reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând prima cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile din grupa de vârstă 15-49 ani. Conform datelor Globocan 2018, România înregistrează o mortalitate anuală comparabilă cu media europeană, deși incidența raportată a cancerului mamar în România este cu 30% mai mică.

Având în vedere această problemă gravă de sănătate, medicul Alina Sturdza, radioterapeut oncologic în medicina de vârf din Austria și România, ne explică diferența între nodulii la sân și cancerul de sân.

Ce tipuri există și din ce cauză apar nodulii la sân?

Există mai multe cauze ale formării nodulilor la sân, unele dintre acestea inofensive, în timp ce altele pot fi periculoase. Cauzele formării nodulilor la sân includ dezechilibre hormonale, infecții, traumatisme, tumori benigne și tumori maligne (cancer).

Deși majoritatea nodulilor la sân, adică 9 din 10, sunt inofensivi (benigni), fiecare nodul ar trebui să fie evaluat de către un medic pentru a exclude sau a stabili un diagnostic de cancer.

Principalele simptome care te atenționează asupra existenței unei formațiuni mamare se manifestă în felul următor:

  • Ai sânii dureroși sau sensibili;
  • Simți o formațiune cu marginile bine definite;
  • Observi o zonă îngroșată, proeminentă față de restul țesutului mamar;
  • Pielea ta prezintă modificări ca roșeață, aspect de „coajă de portocală” sau adâncituri;
  • Un sân este evident mai mare decât celălalt;
  • Observi modificări ale mamelonului (ca inversia mamară) sau ai scurgeri spontane la nivelul mamelonului.

Foarte multe femei au noduli la sâni și cei mai mulți dintre ei sunt benigni. Ce diferențiază un nodul nepericulos de cancer?

„Din fericire, există sisteme de raportare a mamogafiilor și ecografiilor de sân standardizate, cel mai comun fiind sistemul BI-RADS® care are 6 puncte și care a fost preluat aproape în întreaga lume. Un scor “0” înseamnă clar lipsa patologiei, “3” se referă la un nodul cu mare probabilitate de a fi benign, “4” înseamnă că suspiciunea de malignitate este crescută și poate fi necesară o biopsie, “5” și “6” obligă la biopsie. Toți acești noduli care au scoruri de “3” și “4” trebuie observați în dinamică, deoarece își pot schimba aparența de la o examinare la alta — atât în bine, cât și în rău. De aceea, este important ca investigația imagistică să fie facută cu același aparat, pentru o comparație cât mai adecvată”, a explicat Alina Sturdza pentru revista Galenus.

Cât de frecvent trebuie efectuate ecografia și/sau mamografia în cazul existenței nodulilor mamari?

„Nu există un raspuns universal: depinde de vârsta pacientei, de factorii de risc și de antecedentele personale. În general, dacă nu există factori de risc familiali sau personali, și pacienta este sub 40 de ani și asimptomatică, o ecografie la 2-3 ani este mai mult decât suficientă. După 50 de ani, o femeie fără factori de risc trebuie să-și facă, în general, o mamografie și, în funcție de rezultatul acesteia, îi vor fi recomandate următoarele perioade de repetare a examenului imagistic. Între 40 și 50 de ani, nu există reguli universale. Recomandarea mea este de a efectua o mamografie și, în funcție de rezultat, controale la indicația medicului. La pacientele cu factori de risc crescuți, trebuie stabilit individual, împreună cu medicul curant, frecvența și tipul de investigații necesare.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel