Sari la conținut

Focar de rujeolă în Europa – experții evidențiază cinci semne și simptome comune la care să fiți atenți

Epidemie de rujeolă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Epidemie de rujeolă

Din cuprinsul articolului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat recent focare de rujeolă în 17 țări europene diferite. Rujeola poate duce la complicații grave și potențial dăunătoare vieții la unii oameni, așa că este important să cunoaștem semnele și simptomele bolii.

Rujeola este o boală foarte contagioasă răspândită prin tuse, strănut și contactul personal apropiat cu persoanele infectate.

Virusul poate rămâne activ și contagios în aer și pe suprafețe timp de până la două ore și poate fi transmis între persoane infectate până la patru zile de la apariția erupției cutanate.

Potrivit OMS, Federația Rusă, Tadjikistanul și Turcia au raportat cel mai mare număr de cazuri în ultimele 12 luni (414, 610 și, respectiv, 466 de cazuri).

Austria, Serbia, Regatul Unit, Uzbekistan și altele au înregistrat o creștere a cazurilor chiar de la începutul anului 2023.

Odată cu apropierea lunilor de vară, este posibil ca populația să plece în vacanță în locații cu focare de rujeolă, expunându-se la riscul virusului.

Având în vedere acest lucru, experții de la Now Patient au împărtășit cele mai comune simptome și ce ar trebui să facă părinții dacă cred că copilul lor ar putea avea infecția.

Semne și simptome comune ale rujeolei

  • Febră mare
  • Curgerea nasului și tuse
  • Ochi roșii și lăcrimați
  • Pete albe mici în interiorul obrajilor
  • O erupție cutanată pe întregul corp – începe de obicei pe față și pe gât înainte de a se extinde pe restul corpului

Navin Khosla, farmacist la Now Patient, a declarat: „Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat focare de rujeolă în 17 țări europene diferite, avertizându-i pe cei care pleacă în vacanță să rămână vigilenți și conștienți de semnele și simptomele virusului pentru a reduce riscurile de răspândire a virusului.

„Copiii nevaccinati sunt cei mai expuși riscului de a contracta infecția, precum și cei mai vulnerabili la cele mai extreme complicații asociate cu virusul.

Femeile însărcinate nevaccinate și orice adulți nevaccinați sau neimuni sunt, de asemenea, expuși riscului de a se infecta.

Simptomele virusului nu apar întotdeauna până la 10-12 zile după expunerea la infecție, crescând astfel probabilitatea ca persoanele să se întoarcă acasă din vacanță sau contact și să răspândească virusul mai departe.”

Khosla a spus că nu există un tratament specific pentru rujeolă, vaccinarea MMR fiind cea mai eficientă metodă de a evita contracția infecției.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel