Sari la conținut

Sute de mii de ouă infestate cu Salmonella! Focar la o fermă de păsări din judeţul Sibiu

sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Peste 14.000 de păsări vor fi sacrificate

Un focar de salmoneloză aviară a fost descoperit de specialişti la o exploataţie din localitatea sibiană Hoghilag, fiind afectate peste 14.000 de păsări şi peste 251.000 de ouă. Păsările vor fi ucise, iar hala urmează să fie dezinfectată. Ulterior, ferma va fi repopulată numai cu păsări vaccinate contra salmonellei.

Reprezentanţii Prefecturii Sibiu au transmis printr-un comunicat că, în urma confirmării unui focar de salmoneloză aviară într-o exploataţie comercială de creştere a găinilor ouătoare pentru ouă de consum din localitatea Hoghilag, a avut loc în sistem online şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

Plan de măsuri privind combaterea focarului de Salmoneloză Aviară

În cadrul şedinţei a fost prezentat şi aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de Salmoneloză Aviară confirmată în această exploataţie comercială. “Păsările din hala afectată, ouăle provenite de la acestea şi alte eventuale pagube colaterale, vor fi evaluate de către o comisie de evaluare, in conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarului de boli transmisibile ale animalelor. După depopularea completă a efectivului pozitiv din hala 2, se va trece la dezinfecţia si evacuarea gunoiului, către platforma de gunoi a societăţii pentru a fi depozitat pe o perioada de 120 de zile”, se arată în comunicat.

Sursa citată de News.ro a precizat că au fost afectate un număr de 14.192 de găini ouătoare şi 251.330 de ouă. Prefectura Sibiu a mai precizat că toate cadavrele vor fi colectate şi dirijate către o firmă de neutralizare cu care unitatea deţine contract.

“După efectuarea dezinfecţiei în hală, utilizînd biocide aprobate, este obligatorie prelevarea sub supraveghere oficială a probelor de verificare a eficienţei decontaminării.

Datorită sistemului de creştere şi a antecedentelor epidemiologice, repopularea halei 2, precum si a halei 1 (după depopulare ca urmare a tehnologiei de creştere şi exploatare) se va realiza doar cu efectiv de păsări vaccinat cu un vaccin care să asigure o protecţie adecvată contra tulpinii de Salmonella typhimurium (vaccine viu atenuat)”, a mai transmis Prefectura Sibiu.

Prefectura Sibiu a precizat că, în data de 15 septembrie, în exploataţia comercială de creştere a găinilor ouătoare pentru ouă de consum din localitatea Hoghilag a fost confirmată salmoneloza zoonotică. Focarul de boală este confirmat în unitate autorizată sanitar veterinar pentru creşterea la sol a găinilor din rasele uşoare.

Exploataţia deţine un număr de două hale, în care sunt cazate efective de păsări, în hala 2, afectată de boală, vârsta păsărilor este de 42 săptămâni (14.192 capete efectiv la zi), iar în Hala 1, vârsta este de 64 săptămâni (14.146 capete ).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel